Populistická žvanivost, zbabělost, fanatismus. Chartista Jan Urban zahrnul hnojem celou českou politiku

13.01.2015 20:33

Nad reakcí české politiky na eskalaci islámského terorismu, jehož jsme byli v minulém týdnu svědky ve Francii, se na serveru Hlidacipes.org zamýšlí publicista a někdejší signatář Charty 77 Jan Urban. Nejprve pochválil premiéra Bohuslava Sobotku za slova, která pronesl v neděli v Paříži během milionové demonstrace na podporu svobody a demokracie.

Populistická žvanivost, zbabělost, fanatismus. Chartista Jan Urban zahrnul hnojem celou českou politiku
Foto: repro ČT
Popisek: Publicista Jan Urban

Sobotkovo odsouzení terorismu prý bylo státnické, tvrdé a závazné. "Chtělo by se věřit, že to nebyla zase jenom slova,“ poznamenal Urban s tím, že pařížský incident v této chvíli nastavuje poloslepé české politice nové zrcadlo. "Vždycky ho potřebovala, ale málokdy si s tím, co v něm viděla, věděla rady. A tak ho raději rozbíjela, a ve chvílích, kdy převzetí zodpovědnosti hrozilo rizikem, raději předstírala, že žádné zrcadlo a problémy neexistují,“ kritizuje Urban dosavadní českou politiku.

Přehnaná reakce USA na 11. září vedla ke zbytečnému omezení občanských práv

Ale kritizuje také politiku USA. "Nepromyšlená a přehnaná reakce americké politiky na teroristické útoky z 11. září 2001 vedla na tamní domácí scéně ke zbytečnému omezení občanských práv a v zahraniční politice k drahým a neúspěšným válkám v Iráku a Afghánistánu, s jejichž důsledky se celý demokratický svět bude potýkat ještě po mnoho let,“ opřel se Urban do světové velmoci.

Publicista si myslí, že se jenom obtížně dopracováváme k poznání, že nejlepší zbraní proti terorismu a fanatismu je více demokracie i otevřenosti – a ne jejich omezování.

Populistická žvanivost je směšná a neevropská

Závěrem připouští, že česká politika se jistě může pokusit předstírat, že jde jenom o problémy někoho jiného, které se nás zas tak moc netýkají. "Může utíkat k tradičnímu obecnému teoretizování o škodlivosti multikulturalismu či potřebě vystěhovat jinověrce z Evropy,“ uvádí s tím, že poslední dva čeští prezidenti se do toho ostatně už s chutí pustili.

"Podobná chorobná populistická žvanivost bez zodpovědnosti je jistě směšná a neevropská. Je dobré si připomenout, že je také jenom jinou, další tváří zbabělosti a fanatismu,“ uzavírá Jan Urban s tím, že právě jen zbabělost a fanatismus mohou ohrozit demokracii.

reklama

autor: vam

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…