Populisto Zemane, jsi pokrytec, píše novinář Kubík prezidentovi kvůli vetu služebního zákona

18.08.2014 9:54

Prezident Miloš Zeman na serveru ParlamentníListy.cz napsal, že uvažuje o vetu služebního zákona, pokud projde Parlamentem kompromisní návrh, který počítá i s politickými náměstky na ministerstvech. Právě na jeho slova reaguje ve svém komentáři v MF Dnes Jiří Kubík s tím, že prezidentovo tažení proti politickým „budižkničemům“ je pokrytecké. Upozorňuje na to, že oproti původnímu tvrzení, že na Hrad přijde pouze se sekretářkou a řidičem, obsadil mnoho funkcí lidmi ze SPOZ.

Populisto Zemane, jsi pokrytec, píše novinář Kubík prezidentovi kvůli vetu služebního zákona
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman po jednání vlády

Návrh služebního zákona prochází rukama legislativců, aby se do něj zapracoval kompromis dohodnutý mezi vládní koalicí a opozicí. Nebude v něm vznik generálního ředitelství. Podle dohody povede státní správu náměstek na Ministerstvu vnitra. Toho jmenuje vláda. Prezident Miloš Zeman už řekl, že má k nové podobě zákona výhrady a že uvažuje o vetu. Tvrdě totiž kritizuje, že na každém ministerstvu by kromě apolitických náměstků měli zůstat vždy dva nominovaní na základě politického klíče.

Prezident Zeman na dotaz čtenářky ParlamentníchListů.cz, zda bude zákon vetovat, odpověděl, že záleží na tom, zda Parlament přijme zákon v dosavadní podobě, kdy „třicet takzvaných politických náměstků nebude nic dělat a přitom bude pobírat stotisícové platy“. „Pokud by k tomu došlo, tak pokládám veto za velmi pravděpodobné,“ napsal čtenářce. Zeman také uvedl, že věří, že nebudou politické strany do těchto funkcí posílat „jinak neschopné trafikanty“.

„Tady se vytváří třicet budižkničemu, kteří nebudou mít co na práci, budou pobírat sto tisíc a budou si jen česat pěšinku,“ řekl už dříve Miloš Zeman k navrhovaným politickým náměstkům na ministerstvech.

Zeman udeřil na populistickou strunu

„Zatímco premiér Sobotka a vlastně všichni politici, kteří se dobrali ke kompromisní podobě zákona, teď blednou vzteky z toho, jak jim Zeman položil do cesty za rychlým schválením nášlapnou minu, hlava státu může být spokojená. Nejen, že dokázal širokému publiku pojmenovat lidskou řečí, o čem ten pořád omílaný zákon vlastně je, ale navrch ještě zabrnkal na populistickou strunu – kdo by tady měl rád nějaké politické darmožrouty? Se stotisícovým platem? A ještě s trapnou `pěšinkou` na hlavě, že?“ napsal do dnešního vydání MF Dnes ředitel redakce Jiří Kubík.

Sám autor komentáře určitou logiku v existenci i politických náměstků vidí. Odborný náměstek je podle něj garantem fungování úřadu bez ohledu na politické otřesy a vládní výměny, zatímco ten politický zase může být pravou rukou ministra a například jej zastupovat na zasedání vlády. Připomíná také, že jeho působení ve funkci by bylo ohraničeno působením konkrétního ministra.

Až se vypnou kamery

Komentátor píše, že Zeman dostál svému slibu, že bude aktivním prezidentem a rozvířil vody okolo zmiňovaného zákona.  Podle autora je možné, že se tím pouze baví a připomíná prezidentův výrok z roku 2012. „Z politiky jsem si odnesl zkušenost, že politici, včetně mě, velmi rádi exhibují. Exhibují před kamerami, exhibují na tiskových konferencích, zkrátka všude. Mimo kamery se dá dohody dosáhnout,“ řekl tehdy Zeman.

Jiří Kubík se i proto podle svých slov domnívá, že si veto služebního zákona ještě rozmyslí. „Takže až se vypnou kamery, možná i prezident uzná, že vetovat zákon, který má podporu 150 poslanců (tudíž veto hravě přehlasují), by mělo pramalý význam. Asi jako krátká letní přeháňka,“ uzavírá Kubík komentář s názvem „Česat pěšinku“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…