Poradce tří prezidentů USA udeřil na Bílý dům: Víte, kolik států jsme za posledních 30 let okupovali? A víte, jaký je výsledek? Co to děláme na Blízkém východě?

08.10.2014 13:17

Bývalý poradce třech amerických prezidentů z řad republikánů Patrick J. Buchanan se ve svém posledním textu věnuje válce proti Islámskému státu. Kritizuje přístup Turecka a doufá, že americký Kongres současný konflikt prezidentu Obamovi neschválí.

Poradce tří prezidentů USA udeřil na Bílý dům: Víte, kolik států jsme za posledních 30 let okupovali? A víte, jaký je výsledek? Co to děláme na Blízkém východě?
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

„Podle bývalého ministra obrany Leona Panetty budeme čelit třicetileté válce proti Islámskému státu a dalším podobným hrozbám v Nigérii, Somálsku, Jemenu, Libyi a jinde. Panetta obviňuje Obamu z toho, že nebombardoval Asada, když `překročil červenou linii` a použil chemické zbraně. Podle Panetty tak byla důvěryhodnost Spojených států zásadně narušena, ale nová válka by prý vzniklé škody mohla napravit," píše v úvodu svého textu Buchanan.

„Prezident Obama se až příliš často spoléhá na logiku své právní profese, místo aby projevil trochu vůdcovského zaujetí pro věc. Vyhýbá se otevřené bitvě, není schopen čelit problémům a promeškal mnoho příležitostí," kritizoval Panetta Obamu.

„Joe Biden byl přinucen se omluvit Turecku a Spojeným arabským emirátům za to, že o nich na půdě Harvardu prohlásil, že dodávaly ISIS peníze i zbraně. Z čeho byl ovšem Joe obviněn, když ne z toho, že řekl pravdu? Teroristé z Islámského státu nyní obléhají kurdské město Kobani, které leží poblíž hranic s Tureckem. Stovky tisíc syrských Kurdů směřují do Turecka. Přestože má Turecko druhou největší armádu v NATO čítající 3500 tanků a 1000 stíhaček, sedí Turci se založenýma rukama a vyčkávají, jak ten masakr dopadne," kritizuje liknavý přístup Turecka Buchanan.

„A proč tomu tak je? Protože turecký prezident Erdogan tento víkend prohlásil, že ISIS je pro Turecko to samé, co Kurdská strana pracujících (PKK). Také Spojené státy považují PKK za teroristickou organizaci. Takže, jaká z těchto dvou teroristických organizací by podle nás vlastně měla válku vyhrát? Kdo by měl podle našeho přání zvítězit v konfliktu mezi ISIS a odnoží Al-Káidy An-Nusrá na jedné straně a Asadovým režímem, který ještě před rokem chtěli Obama s Johnem Kerry nechat bombardovat?“ pokládá si klíčové otázky Buchanan.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

„Na čí straně konfliktu jsme v Libanonu? Tento víkend ztratilo syrské křídlo Al-Káidy Jabhat An-Nusrá 16 bojovníků, když se pokusili vpadnout do údolí Bekaa. Kdo bránil Libanon před těmito teroristy? Hizballáh, který jsme prohlásili za teroristickou organizaci. Komu tedy držíme palce ve sporu mezi Hizballáhem a Al-Káidou?“ pokračuje Buchanan v pokládání otázek.

„V Jemenu minulý víkend vybuchla bomba nastražená Al-Káidou v nemocnici, kterou využívají pro své raněné místní povstalci. Jsou tedy tito povstalci americkými spojenci? Pravděpodobně ne, protože na zdech města Sanaa se objevují nápisy ve znění: Smrt Americe, smrt Izraeli, prokletí Židé a vítězství islámu," konstatuje Buchanan.

„Jemenští povstalci bojují proti Al-Káidě, stejně jako proti ní bojuje Hizballáh. Jsou to šíité a podporuje je Írán, který je na naší straně v boji proti ISIS v Sýrii a Iráku. Ale podle toho, co řekl minulý týden Bibi Netanjahu v OSN, je Írán náš velký nepřítel. `Porazit ISIS a nechat Íránu jaderné zbraně nám možná pomůže vyhrát jednu bitvu, ale nakonec ztratíme celou válku,` řekl izraelský premiér. Po tomto prohlášení začaly neokonzervativní bubny bubnovat na poplach a nabádaly, abychom udeřili na Írán, pokud se nepodaří uzavřít dohodu o jaderném progamu k naší plné spokojenosti. Bez ohledu na to, jaký je tamější režim, se člověk musí ptát, proč bychom měli začínat válku s naším spojencem, bez něho bude válka proti ISIS mnohem obtížnější?" uvažuje Buchanan.

„Od roku 1980, jak píše Andrew Bacevich, Spojené státy provedly invazi, okupovaly či bombardovaly 14 států nacházejících se na Středním východě či v oblastech s tímto rozsáhlým územím sousedícím (Írán, Libye, Libanon, Kuvajt, Irák, Somálsko, Bosna, Saúdská Arábie, Afghánistán, Súdán, Kosovo, Jemen, Pákistán a nyní Sýrie)," příchází Buchanan se zajímavými fakty.

„Výsledkem této zahraniční politiky jsou tisíce mrtvých a raněných amerických vojáků, biliony zbytečně utracených dolarů, stovky tisíc mrtvých muslimů a miliony uprchlíků, mezi nimi i spousta křesťanů. A proč vlastně? Je snad Blízký východ se svými občanskými, sektářskými, kmenovými a teroristickými válkami bezpečnější, než tomu bylo před třiceti lety? Kongres by měl ve světle těchto skutečnosti hlasovat proti nové třicetileté válce. Barack Obama jim za to v soukromí bude pravděpodobně vděčný," uzavírá Buchanan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…