Porušení práva zcela jasné. Ale Rychetský vás s tím vyhodí, varuje politolog opozici

16.02.2022 15:47

Politolog Lukáš Jelínek tvrdí, že vládní koalice porušila jednací řád Sněmovny, když odebrala slovo šéfovi SPD Tomiu Okamurovi a díky tomu následně prodloužila jednání, na kterém se znovu snaží schválit novelu pandemického zákona. SPD i ANO se kvůli tomuto porušení jednacího řádu chtějí obrátit na Ústavní soud, podle Jelínka ale nemají příliš šancí na úspěch, protože nešlo o zásadní exces.

Porušení práva zcela jasné. Ale Rychetský vás s tím vyhodí, varuje politolog opozici
Foto: Hans Štembera
Popisek: „Přerušil jste vystoupení, to je v rozporu s jednacím řádem, nejsou tu vaši ministři. Je to vaše vina! pokračoval Okamura

Úterní jednání dolní komory Parlamentu slibovalo velkou podívanou, protože se opět projednávala novela pandemického zákona, kterou do Sněmovny vrátil Senát. Stejně jako při prvním projednávání zákona si zkraje vzal slovo předseda SPD Tomio Okamura a zahájil další několikahodinovou obstrukční řeč.

Když si kolem osmé večer všiml předsedající schůze Jan Skopeček (ODS), že v sále chybí všichni zástupci vlády, přerušil Okamurovu řeč a vyhlásil přestávku. Po přestávce pak místo toho, aby Okamurovi vrátil slovo, podal procedurální návrh na pokračování jednání i po 24. hodině. A právě to se nelíbí jak poslancům SPD, tak i hnutí ANO.

 „Vy mě nemáte co přerušovat. Proč mi odebíráte slovo? Proč mi vypínáte mikrofon? Já mám námitku,“ bouřil Okamura s tím, že mu odebrali slovo v rozporu se zákonem a že podá žalobu na neplatnost schůze.

„To je totalita, co tady děláte. Přerušil jste mě uprostřed projevu, protože vaši ministři tady nejsou – v rozporu s jednacím řádem Sněmovny. Dal se prostor pro návrat ministrů a já měl kontinuálně pokračovat ve svém projevu,“ pokračoval nasupený Okamura s tím, že jde o nastupující diktaturu. „Nekřičte na mě,“ reagoval předsedající schůze Jan Skopeček (ODS).

Postup Sněmovny napadla také předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. „Hnutí ANO se chová ve vztahu k pandemickému zákonu konstruktivně, teď byl ale bezprecedentně porušen jednací řád. Hlasovat o prodloužení podle jednacího řádu můžete do 19 hodin. Bez ohledu na cokoliv, musíme ctít zákon,“ prohlásila.

„Hnutí ANO to odmítá, my považujeme jednací den za skončený 21. hodinou. A protože došlo k takovému porušení, já si beru teď jménem hnutí ANO dvouhodinovou přestávku,“ dodala Schillerová, načež schůze pokračovala i druhý den po půlnoci.

Politolog Lukáš Jelínek má jasno, že vládní koalice opravdu porušila jednací řád. „Z mého pohledu takto přerušit řečníka možné nebylo. Stejně tak nebylo možné navrhnout to hlasování po 19. hodině. Tam v zásadě není moc co posuzovat. Ve vztahu k porušení jednacího řádu je to naprosto jasné,“ říká Jelínek pro server Irozhlas.cz.

Vládní koalice podle něj opět selhala v přípravě na očekávané obstrukce SPD při projednávání pandemického zákona. „Předtím, než se přihlásil Tomio Okamura, měl být přihlášen některý z koaličních politiků s přednostním právem a měl obstarat tyto procesní záležitosti, které se týkají třeba délky jednání nebo toho, kdy se bude hlasovat. To jde vidět, že vládní koalice je nepřipravená na opoziční obstrukce, i když se tvářila, že na ně připravená bude,“ doplňuje Jelínek.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Žaloby k Ústavnímu soudu ale prý nemají šanci na úspěch. „Ústavní soud v minulosti vždycky posuzoval míru závažnosti porušení toho jednacího řádu. Kdyby tedy náhodou došlo k přezkumu, může se konstatovat, že šlo o exces, ale nejedná se o tak závažné porušení jednacího řádu, aby se z toho musely vyvozovat nějaké zásadní důsledky,“ dodává Jelínek.

Neúspěch žalob je jistý i podle ústavního právníka Jana Kysely, podle kterého nenastala možnost, kdy by bylo opozici „nepřiměřeně zasaženo do práva vyjádřit se,“ když tou dobou již několik hodin řečnil Tomio Okamura.

Pokračující obstrukce jsou podle Jelínka zejména výzvou pro vládu, aby začala s opozicí hledat dialog. „Ukazuje se, že ne všechno dokáže jednací řád sám obstarat. Mnohem důležitější je nepřetržitý dialog v Poslanecké sněmovně, zkrátka jakási politická kultura. A tam je důležité, aby jak vláda, tak opozice spolu nastavily nějaký způsob komunikace,“ radí politolog.

„Tady vládní koalice nastavila hned na začátku vůči opozičním stranám přísnost. A ty jí to teď vracejí a budou vracet u každé příležitosti. A kdo na to doplatí, bude vláda, která bude čekat, kdy budou projednány její návrhy a jestli náhodou kvůli obstrukcím nedojde k nějakému prodlení něčeho důležitého, na co spěchá, na čem trvá,“ uzavírá Jelínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…