Porušili jste koaliční smlouvu, vzkazuje Zeman vládě. Referendum na Krymu neuznává

17.03.2014 12:21

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček se na tiskové konferenci vyslovil k několika tématům. Referendum o připojení Krymu k Rusku odporuje ukrajinské ústavě, ale Krym by vzhledem k jeho výsledku měl získat větší autonomii. Mluvčí také kritizoval návrh zrušit studii na stavbu kanálu Dunaj – Odra – Labe a upozornil, že tato dohoda byla v koaliční smlouvě.

Porušili jste koaliční smlouvu, vzkazuje Zeman vládě. Referendum na Krymu neuznává
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Prvním tématem, o kterém mluvčí prezidenta promluvil, byl kanál Dunaj – Odra – Labe. V minulém týdnu se objevila v tisku informace, že Ministerstvo dopravy chce zrušit studii na tuto stavbu. Mluvčí prezidenta zdůraznil, že dohoda o kanálu byla součástí koaliční smlouvy. „A pokud bude porušen jeden bod smlouvy, je možné, že budou porušeny i další," varoval.

Ovčáček vyvracel tvrzení, že prezident Miloš Zeman je jediným podporovatelem kanálu Dunaj – Odra – Labe. „Není to pravda. Například při návštěvě Olomouckého kraje vyjádřili podporu projektu jak podnikatelé, tak hejtman Jiří Rozbořil,“ řekl. Vyvracel i tvrzení, že projekt není mezinárodně projednán a uvedl, že jej podporuje například Polsko a Rakousko.

K probíhajícím volbám prezidenta na Slovensku mluvčí prezidenta sdělil, že Miloš Zeman ještě dnes telefonicky pogratuluje Robertu Ficovi k postupu do druhého kola přímé volby prezidenta.

Krym by měl mít větší autonomii

Na pravidelné tiskové konferenci Hradu mluvčí reagoval na poslední zprávy z Krymu, kde se uskutečnilo referendum o připojení poloostrova k Rusku. „Prezident republiky je toho názoru, že hlasování na Krymu odporuje ukrajinské ústavě. Na druhou stranu referendum ukazuje nespokojenost tamního obyvatelstva se současným uspořádáním. Odpovědí na tuto situaci by mělo být posílení autonomie Krymu." Ovčáček zdůraznil, že v tom se prezident shoduje s bývalým ministrem zahraničí USA Henry Kissingerem.

Hrad se chová hospodárně

Na dotazy novinářů na náklady akcí, které pořádá Miloš Zeman, Ovčáček uvedl, že se Hrad snaží maximálně šetřit peníze poplatníků. Že například plánovaný večer k podpoře prezidentského fondu na splácení státního dluhu bude financován i ze vstupenek. Jejich nejnižší cena bude 1000 korun.

Ani koncert, kam byli pozváni přátelé Miloše Zemana, aby si připomněli rok od inaugurace, podle Ovčáčka nevybočoval z řady akcí, které se na Hradě pořádají.

reklama

autor: dkr

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …