Poškozené potrubí s ruským plynem. Nové zprávy: Pod vodou to bouchlo

27.09.2022 18:45

Švédské a dánské měřicí stanice v pondělí zaznamenaly masivní podmořské výbuchy v místech, kde z plynovodu Nord Stream následně začal unikat plyn, tedy ve švédských a dánských vodách, informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na švédské seismologické středisko v úterý. Spekulace, kdo za útokem stojí, jsou v plném proudu.

Poškozené potrubí s ruským plynem. Nové zprávy: Pod vodou to bouchlo
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Nord Stream

Švédsko i Dánsko kvůli únikům svolaly krizové štáby. Sejít by se měly ještě během úterý. Vyšetřovatelé se vzhledem k načasování, třem zasaženým potrubím a velkým tlakovým ztrátám přiklánějí k verzi, že poškození není náhodné, uvádí server Der Tageszeitung.

Útok na mořském dně podobného formátu musely provést speciální jednotky, dodává server s odkazem na bezpečnostní zdroje.

„Nedokážeme si představit scénář, který by nepočítal s cíleným útokem,“ řekl zdroj obeznámený s výsledky šetření spolkových bezpečnostních úřadů a německé vlády. „Všechno mluví proti náhodě,“ dodal zdroj.

Der Tagesspiegel napsal, že se spekuluje o tom, že by za útoky mohly být ukrajinské nebo s Ukrajinou spojené síly. Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak podezírá Rusko: „Únik plynu z Nord Streamu 1 není ničím jiným než teroristickým útokem naplánovaným Ruskem jakožto akt agrese vůči EU,“ napsal na Twitteru.

 

 

Objevují se však i spekulace, že za trhlinami v potrubí s ruským plynem stojí Dánsko a Spojené státy.

A to z důvodu prohlášení amerického prezidenta Bidena, který již v týdnech před ruskou invazí na Ukrajinu prohlásil, že v případě napadení Ukrajiny bude projekt Nord Stream 2 muset být ukončen. „Pokud Rusko napadne, to znamená, že tanky nebo vojáci znovu překročí ... hranice Ukrajiny, pak už nebude ... už nebude Nord Stream 2,“ řekl Biden na tiskové konferenci s německým kancléřem Olafem Scholzem, jak v únoru informoval server Abcnews.go.com.

Když byl Biden na tiskové konferenci dotázán, jak by prosadil zrušení Nord Streamu 2, který je pod německou kontrolou, prohlásil rezolutně: „Budeme – slibuji vám – budeme schopni to udělat.“

Ke spekulaci vybízí i fakt, že se trhliny objevily ve švédských a dánských vodách nedaleko sebe. Právě přes dánskou tajnou službu přitom Spojené státy před lety nechávaly sledovat evropské politické špičky, jak informoval server BBC.com.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…