Poslanci budou po senátním vetu hlasovat o sporné pandemické novele

18.02.2022 6:15 | Zprávy

Poslanci budou dnes odpoledne hlasovat o sporné novele pandemického zákona, kterou vetoval Senát pro možnou protiústavnost některých ustanovení. Na programu řádné schůze Sněmovny by mohla být i volba zbývajícího, šestého místopředsedy dolní komory a volba členů rad Všeobecné zdravotní pojišťovny. Na jiné schůzi se budou poslanci od rána zabývat v úvodním kole návrhem státního rozpočtu na letošní rok.

Poslanci budou po senátním vetu hlasovat o sporné pandemické novele
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura řeční ve sněmovně

Hlasování o pandemické novele Sněmovna odložila z noci na čtvrtek na dnešních 13:00 na základě dohody koaličních klubů po zhruba 6,5hodinové debatě o předloze. Očekává se, že vládní většina senátní veto přehlasuje, když má v plném počtu 108 poslanců. Potřeba je k tomu nejméně 101 poslaneckých hlasů.

Odklad hlasování vyvolal kritiku opozice. Její zástupci poukazovali na to, že koalice v noci na čtvrtek dostatek hlasů pro odvrácení senátního postoje neměla. Mluvili o blamáži a fiasku pětikoalice ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů. Vládní politici ale takovou interpretaci odmítli.

Novela zejména rozšiřuje možnosti vydávání protikoronavirových opatření a prodlužuje účinnost zákona z konce února na konec listopadu. Uzákoní rovněž zavedenou praxi nařizování karantény nebo izolace telefonicky či krátkou textovou zprávou. Předloha čelila rozsáhlé obstrukci poslanců opozičního hnutí SPD. Dolní komora dospěla k závěru debaty o novele po více než 37 hodinách od úterního zahájení svého jednání.

Volba šestého místopředsedy bude již čtvrtá. Opět se v ní utkají nominant opozičního hnutí ANO, někdejší vicepremiér Karel Havlíček a předseda SPD Tomio Okamura. V předchozí volbě koncem ledna ani jeden z nich dostatečný počet poslaneckých hlasů nezískal.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…