Poslanci budou po senátním vetu hlasovat o sporné pandemické novele

18.02.2022 6:15

Poslanci budou dnes odpoledne hlasovat o sporné novele pandemického zákona, kterou vetoval Senát pro možnou protiústavnost některých ustanovení. Na programu řádné schůze Sněmovny by mohla být i volba zbývajícího, šestého místopředsedy dolní komory a volba členů rad Všeobecné zdravotní pojišťovny. Na jiné schůzi se budou poslanci od rána zabývat v úvodním kole návrhem státního rozpočtu na letošní rok.

Poslanci budou po senátním vetu hlasovat o sporné pandemické novele
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura řeční ve sněmovně

Hlasování o pandemické novele Sněmovna odložila z noci na čtvrtek na dnešních 13:00 na základě dohody koaličních klubů po zhruba 6,5hodinové debatě o předloze. Očekává se, že vládní většina senátní veto přehlasuje, když má v plném počtu 108 poslanců. Potřeba je k tomu nejméně 101 poslaneckých hlasů.

Odklad hlasování vyvolal kritiku opozice. Její zástupci poukazovali na to, že koalice v noci na čtvrtek dostatek hlasů pro odvrácení senátního postoje neměla. Mluvili o blamáži a fiasku pětikoalice ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů. Vládní politici ale takovou interpretaci odmítli.

Novela zejména rozšiřuje možnosti vydávání protikoronavirových opatření a prodlužuje účinnost zákona z konce února na konec listopadu. Uzákoní rovněž zavedenou praxi nařizování karantény nebo izolace telefonicky či krátkou textovou zprávou. Předloha čelila rozsáhlé obstrukci poslanců opozičního hnutí SPD. Dolní komora dospěla k závěru debaty o novele po více než 37 hodinách od úterního zahájení svého jednání.

Volba šestého místopředsedy bude již čtvrtá. Opět se v ní utkají nominant opozičního hnutí ANO, někdejší vicepremiér Karel Havlíček a předseda SPD Tomio Okamura. V předchozí volbě koncem ledna ani jeden z nich dostatečný počet poslaneckých hlasů nezískal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…