Poslanci budou znovu projednávat vydání Roznera kvůli slovům o táboře

04.02.2019 22:53

Sněmovní mandátový a imunitní výbor se v úterý opět sejde nad policejní žádostí o vydání k trestnímu stíhání poslance SPD Miloslava Roznera kvůli jeho výrokům o romském táboře v Letech u Písku. Výbor si přizval policejního vyšetřovatele a dozorujícího státního zástupce. Bude se moci vyjádřit i samotný poslanec Rozner, který je členem výboru, ale z projednávání tohoto bodu je vyloučen. Předseda výboru Stanislav Grospič z KSČM ČTK řekl, že snahou výboru bude v úterý projednávání policejní žádosti dokončit a vydat doporučení Sněmovně.

Poslanci budou znovu projednávat vydání Roznera kvůli slovům o táboře
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Tomio Okamura ve volebním štábu strany SPD

Anketa

Měla by vláda zvýšit daně na tvrdý alkohol a hazard, jak naznačuje premiér Babiš?

78%
22%
hlasovalo: 6259 lidí
Stanislav Grospič již dříve řekl, že výbor se rozhodl vyžádat si příslušný spis, protože policejní žádost je velice stručně napsaná. Rozner v minulosti při kritice rozhodnutí někdejší vlády o odkupu vepřína nedaleko pietního místa v Letech použil spojení "neexistující pseudokoncentrák". Sešlo se kvůli tomu několik trestních oznámení. Policisté chtějí Roznera stíhat pro podezření z popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. Podle SPD existují pochyby o objektivitě vyšetřování případu, poslanci hnutí deklarovali, že budou proti vydání Roznera.

Policie nejprve trestní oznámení odložila. Městské státní zastupitelství jí ale vrátilo případ k opětovnému prověření. Proto chtěl výbor vyslechnout oba žalobce. Dohledový státní zástupce se však kvůli dlouhodobě plánované dovolené omluvil.

Podle historiků vznikl tábor v Letech v roce 1940 nejdříve jako kárný pracovní pro muže, kteří nemohli prokázat zdroj obživy. Měli v něm končit i kočovníci. V roce 1942 se tábor změnil na sběrný tábor pro Romy. Prošlo jím 1308 romských mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zemřelo, přes pět stovek skončilo v Osvětimi. Nacisté podle odhadů odborníků vyvraždili 90 procent českých a moravských Romů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…