Poslanci by se dnes mohli zabývat změnami v důchodech

25.05.2018 6:15

Poslanci by dnes mohli schvalovat ustanovení Třince statutárním městem, jak navrhl Moravskoslezský kraj. Ve druhém čtení by se mohli zabývat vládními návrhy změn v důchodech a ve volebních zákonech.

Poslanci by se dnes mohli zabývat změnami v důchodech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protože si poslanci v pátek neschválili přesunutí neprojednaných bodů na další schůzi, museli ještě chvilku zůstat. Projednávalo se tak například zmírnění protikuřáckého zákona

Penzijní novela předpokládá růst pevné části důchodů o procentní bod na deset procent, což povede ke snížení zásluhovosti. TOP 09 navrhne z toho důvodu ustanovení vypustit. Lidem starším 85 let chce vláda přidat tisíc korun měsíčně. Různá doplnění předlohy žádají lidovci, chtějí například zvýhodnit penze žen s dětmi, uvedl ČTK.

Volební předlohu kabinet připravil v souvislosti s problémy se sčítáním přednostních hlasů při loňských sněmovních volbách. Předpokládá, že předsedové, místopředsedové a zapisovatelé okrskových volebních komisí budou muset povinně absolvovat školení ke zpracování výsledků voleb. Volební lístky by měly být v budoucnu vytištěny pro poslanecké a krajské volby jen jednostranně. V případě souběhu více typů voleb budou lístky barevně rozlišeny tak, aby jejich barva odpovídala příslušné hlasovací obálce a snížilo se riziko neplatných hlasů.

Ve druhém čtení Sněmovna podle programu projedná návrh Pardubického kraje na omezení námitek podjatosti vůči úředníkům. Předloha se týká situací, kdy je předmětem námitky skutečnost, že úředník je ve služebním nebo v pracovním vztahu k obci, kraji či státnímu úřadu, u kterého se dané správní řízení vede.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…