Poslanci chtějí prověřit vyšetřování Opencard. Nelíbí se Válkové, ani Kalouskovi

06.03.2014 20:49

Poslanec Stanislav Huml (ČSSD) představil plán, jenž by měl vést k prošetření kauzy Opencard na půdě sněmovny. Nejen on je totiž přesvědčen o tom, že byla tato kauza vyšetřena zcela standardně. S pozvednutým obočím na kauzu, která zatím vedla jen k odsouzení magistrátních úředníků, hledí i ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) nebo exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Poslanci chtějí prověřit vyšetřování Opencard. Nelíbí se Válkové, ani Kalouskovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dobíjení karty Opencard

„Hlavní otázkou je, proč je prozrazen někdo, kdo je utajený svědek. Proč odcházelo tolik policistů a vyšetřovatelů. Proč když někdo přišel s tím, že je tam něco špatně, proč skončil na dlažbě," poznamenává poslanec Stanislav Huml (ČSSD) pro server Aktuálně.cz. Poslanec tím poukazuje především na osud někdejšího úředníka z pražského magistrátu Jiřího Chytila, který zpočátku s policií spolupracoval, ale nakonec byl sám odsouzen.

Návrh má podporu napříč politickým spektrem

Huml je přesvědčen, že zrod komise bude odhlasován na nejbližší schůzi, a to dokonce až na 90 procent. Proti zřízení komise nic nemá předseda Poslanecké sněmovny ČR Jan Hamáček, ani exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který vyjádřil pochybnosti nad některými kroky orgánů činných v trestním řízení. Právě to má sněmovní komise prověřit.

Proti zřízení komise není ani ODS. Poslankyně Jana Černochová z této strany dokonce poznamenává, že návrh má podporu napříč politickým spektrem a ona sama pochybuje, že některá ze stran vysloví odmítavé stanovisko.

Stojí za připomenutí, že pochybnosti nad postupem vyšetřovatelů v kauze Opencard vyjádřila i ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO), která se dopisem obrátila na nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, aby celou věc prověřil. Ministryně má totiž vážné pochybnosti o tom, zda jsou úředníci magistrátu hlavními viníky v celé kauze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…