Poslanci chtějí soudcům přidat na platech méně. Hrozí další žaloby

04.12.2012 9:58

Platy soudců neodpovídají tomu, jak by si je sami představovali, a protože je odpovídající plat jednou ze záruk jejich nezávislosti, obrátili se na Ústavní soud a žádali, aby poslancům nařídil úpravu soudcovských platů směrem vzhůru. To se stalo letos v květnu a zákonodárci teď hledají cestu, jak soudcům přilepšit v napjaté hospodářské situaci. V krajním případě by soudci mohli skončit také úplně bez peněz.

Poslanci chtějí soudcům přidat na platech méně. Hrozí další žaloby
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Informace o osudu soudců, který teď drží v rukou Poslanecká sněmovna, přináší úterní deník Právo, který také připomíná, že platy soudců jsou ze zákona provázány s finančním ohodnocením státních zástupců i zákonodárců, a poslanci se snaží vyhnout tomu, aby rozezlili společnost navýšením vlastních platů.

V této situaci je to příliš velký požadavek

V tuto chvíli dostávají soudci dva a půl nádobek mzdy platové základny a požadují trojnásobek. Poslanci však nabízejí jen kompromisní variantu na půl cesty.

„Jsme si vědomi, že je to méně, než soudci požadují, chtěli by trojnásobek, který byl v původním zákoně, ale v této chvíli to není možné. Nejspíš se tak dá očekávat, že budou opět jako v minulosti žalovat stát u Ústavního soudu,“ řekl Právu šéf klubu ČSSD Jeroným Tejc. Poslanec dále dodává, že politikům zůstane plat v současné výši, neporoste ani o korunu.

Prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník nechce předběžný návrh poslanců komentovat. Počká, o kolik platy soudců nakonec vzrostou, a podle toho budou následovat další kroky. Sluší se dodat, že platy soudců okresních soudů se pohybují od 50 400 do 86 500 korun hrubého podle odsloužených let. Na krajských soudech jde pak o částky v rozmezí 55 až 96 tisíc korun.

V krajním případě se však také může strát, že soudci budou od ledna příštího roku úplně bez výplaty. Ústavní soud totiž zrušil původní legislativu, podle které se platy vypočítávaly, a pokud nebude do konce roku přijata nová úprava, nebude z čeho vypočítat platy soudců.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …