Poslanci dnes budou jednat o registru smluv a evidenci tržeb

18.09.2015 6:19

Poslanci by dnes měli rozhodnout o zavedení centrálního registru smluv. Budou debatovat také o sporném zavedení elektronické evidence tržeb. Na programu je rovněž novela zákona o pojišťovnictví, která v minulosti vzbudila rozpory mezi poslancem Ladislavem Šinclem (ČSSD) a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO).

Poslanci dnes budou jednat o registru smluv a evidenci tržeb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanci ve sněmovně

V centrálním registru budou muset zveřejňovat od poloviny příštího roku smlouvy stát, kraje, větší obce a další instituce. Po roce bude platit, že nezveřejněná dohoda není účinná. Malé obce mají mít dvouletou výjimku. O normě, která má přispět v boji s korupcí, se v dolní komoře vedla mnohaměsíční debata. Předkladatelé ji podali do Sněmovny už předloni v prosinci.

Elektronická evidence tržeb je ve druhém čtení, v němž můžou poslanci dávat pozměňovací návrhy. Zatímco vláda si od ní slibuje omezení šedé ekonomiky a zlepšení výběru daní, podle pravicové opozice jen znepříjemní život slušným podnikatelům. Pravice už ohlásila, že udělá vše pro to, aby norma schválena nebyla.

Novela o pojišťovnictví vyvolala spor mezi Šinclem a Babišem kvůli poslancově návrhu snížit odměny zprostředkovatelů pojištění. Je pravděpodobné, že předloha se kvůli tomu vrátí ze schvalovacího kola do druhého čtení a dozná ještě úprav.

Na žádné další normy se už dnes patrně nedostane. Na neurčito se tedy asi odloží jednání například o zařazení Velkého pátku mezi svátky a o protikuřácké novele, jež by bylo jiné úplně zakázala kouření v restauracích.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…