Poslanci dnes navrhli přesunout v rozpočtu zhruba 96 miliard, méně než minule

04.03.2022 15:45

Poslanci v dnešním druhém čtení návrhu letošního státního rozpočtu přednesli návrhy na přesuny peněz uvnitř rozpočtu v celkovém objemu téměř 96 miliard korun. Je to asi pět procent celkových plánovaných výdajů rozpočtu a je to menší objem, než navrhovali třeba předloni při projednávání rozpočtu na loňský rok. Rozpočet počítá s příjmy 1 613,2 miliardy, výdaji 1 893,2 miliardy a schodkem 280 miliard korun.

Poslanci dnes navrhli přesunout v rozpočtu zhruba 96 miliard, méně než minule
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

V roce 2020 při projednávání loňského rozpočtu navrhli poslanci přesuny za 279 miliard a o rok dříve asi 177 miliard korun. Nejvíc pozměňovacích návrhů dnes představili poslanci opozičního hnutí ANO a po nich poslanci SPD. Přesuny ale navrhli i vládní poslanci. Opozice chce přidávat například na sociální věci, hasičům, policistům a také na obranu.

O pozměňovacích návrzích poslanci rozhodnou příští čtvrtek při schvalování rozpočtu. Dá se předpokládat, že vládní koalice svůj první státní rozpočet prosadí. Vzhledem k tomu, že Česko dosud nemá schválený letošní rozpočet, hospodaří od ledna v rozpočtovém provizoriu. Rozpočet dostane k podpisu prezident. Senát se schvalováním rozpočtu nezabývá.

Vládní koalice chce přidat miliardu armádě na nákup zbraní. Hned v úvodu se k tomuto návrhu přihlásila ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Vláda chce přesunout také 1,8 miliardy na humanitární pomoc související s ruskou agresí vůči Ukrajině. K návrhům, které to umožní, se přihlásil poslanec STAN Petr Letocha.

Rozpočtový výbor již dříve doporučil škrty v rozpočtech šesti kapitol včetně Hradu, Parlamentu nebo například Ústavního soudu. Prezidentská kancelář by tak měla přijít asi o 22 milionů a Sněmovna o 39 milionů. Lidovecký poslanec Šimon Heller dnes přesto přednesl svůj návrh, který odebírá Hradu dalších šest milionů korun.

Poslanec ANO Karel Tureček chce přesunout celkem dvě miliardy korun na rozvoj venkova a podporu vodního hospodářství. Peníze chce vzít z výdajů na obsluhu státního dluhu. Poslanci SPD chtějí brát peníze hlavně z odvodů do rozpočtu EU. Například Vladimír Zlínský chce ponechat pět miliard z odvodů do EU ve vládní rozpočtové rezervě. Také jeho stranický kolega a místopředseda rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD) chce odebrat 30 miliard korun z odvodů do rozpočtu EU. Další čtyři miliardy chce odebrat na inkluzi ve školách a přesunout je na školy speciální.

Bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec chce přesunout 350 milionů korun na program Nová zelená úsporám. Místopředsedkyně Sněmovny a bývalá karlovarská hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová chce přesouvat stovky milionů na platy policistů nebo vybavení profesionálních i dobrovolných hasičů. Skupina poslanců ANO v čele s Alešem Juchelkou chce přidat tři miliardy korun na příspěvek na bydlení. Ve svém zdůvodnění uvádějí, že loni tento příspěvek čerpala čtvrtina oprávněných a vyčerpalo se na něm sedm miliard korun. Pokud by letos požádali všichni, kdo na něj mají nárok, bylo by nutné na něj vyčlenit 28 miliard korun. Margita Balaštíková (ANO) chce přidat miliardu na dotace do sportu. Bývalý předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) chce přidat 800 milionů na pokrytí nezbytných výdajů Ministerstva spravedlnosti.

Projednáním druhého čtení rozpočtu skončilo dnešní jednání Sněmovny, a tím i řádná schůze Sněmovny, která začala v polovině února. Opět se poslanci sejdou příští čtvrtek na schvalování rozpočtu. Řádná březnová schůze začne v úterý 22. března.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…