Poslanci mají nízké platy, myslí si podnikatel Březina

11.11.2012 13:52

Hosty pořadu Otázky Václava Moravce byli předseda sněmovního rozpočtového výboru Pavel Suchánek (ODS), předseda sněmovního hospodářského výboru Milan Urban (ČSSD), senátorka Eliška Wagnerová (SZ) a majitel firmy BEST a podnikatel roku 2007 Tomáš Březina. Probírali bujení byrokracie i platy ústavních činitelů.

Poslanci mají nízké platy, myslí si podnikatel Březina
Foto: hns
Popisek: Senátorka Eliška Wagnerová.

Velkým problémem je podle Březiny stále bobtnající státní správa. „Nikdo se ji zeštíhlit nesnaží,“ prohlašuje podnikatel, podle kterého by bylo možné ušetřit 300 miliard. „Vlády nevládnou. Bojí se kousnout do kyselého jablka, třeba do zeštíhlení byrokracie,“ dodal.

Sněmovna má jít příkladem

Moravec Suchánkovi připomněl, že v jeho rozpočtovém výboru je sedm místopředsedů. „Sněmovní počet místopředsedů a zeštíhlování státní správy spolu nesouvisí,“ řekl poslanec. „Sněmovna musí jít příkladem. Mějte jednoho místopředsedu a těch šest octavií věnujte nějakému ústavu sociální péče,“ navrhl Březina.

„Chtěl bych sloučit ministerstvo průmyslu a obchodu a dopravy,“ uvedl Urban, jak by navrhoval zeštíhlit státní správu on. Dokonce připustil, že už možná nebude příště kandidovat, protože mám nenávisti občanů dost. U Suchánka už je jeho nekandidatura jistá.

Další věc, která lidem vadí, je nadcházející zvýšení platů ústavních činitelů. Podle Wagnerové by příště měli poslanci hlasovat o zvyšování platů, kteří se týká i jich samých, jenže by rozhodovali až o svých nástupcích. Bez ohledu na to, že neznají ekonomickou situaci do budoucna. „Je to 281 lidí, to státní rozpočet nepoloží,“ dodala senátorka s tím, že jde o etiku.

„Já si myslím, že poslanci mají málo peněz, měli by mít rozhodně víc. Ale museli by odvádět úplně jiný výkon,“ myslí si Březina. „Veřejnost je především pobouřena tím, že se má rozhodovat o zvýšení platů ústavních činitelů ve chvíli, kdy se těm nejslabším krátí mzdy,“ řekla Wagnerová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: joh

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…