Poslanci neodložili platnost občanského zákoníku

08.02.2013 15:57

Sněmovna podle očekávání odmítla snahu KSČM odložit o rok účinnost nového občanského zákoníku. Normou se tak lidé mají řídit od příštího roku. Komunisté chtěli, aby odborná i laická veřejnost získala rok času na to, aby se s novým kodexem více seznámila. Podle exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) byla ale za odkladem spíše snaha zákoník úplně zrušit v případě, že levice získá po příštích sněmovních volbách i v dolní parlamentní komoře většinu.

Poslanci neodložili platnost občanského zákoníku
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v pořadu Události, komentáře

"Nepodléhejme atmosféře, že odborná veřejnost nebude připravena," řekl dnes poslancům exministr. Za mediální fabulaci označil zprávy o tom, že sama vláda by odklad uvítala pro případ, že se jí do konce roku nepodaří prosadit všechny navazující normy. Podle Pospíšila by to byl gól do vlastní branky. "Udělám všechno proto, aby tato klíčová reforma občanského práva nebyla odložena," prohlásil.

Odklad v dnešních Hospodářských novinách připustil ministr financí Miroslav Kalousek, a to v souvislosti se zmrazením všech změn daní, s nimiž vláda do konce volebního období počítala. Do konce roku je navíc třeba k zákoníku přijmout doprovodný zákon, který by měl příslušně upravit občanský soudní řád a notářský řád, návrh rejstříkového zákona, zákona o opatrovnictví nebo o veřejné prospěšnosti. Není zcela jisté, zda se koalici všechny normy povede včas prosadit.

Odložení účinnosti zákoníku hájila Zuzka Bebarová-Rujbrová (KSČM) s tím, že občanský kodex je složitou normou, obsahuje 6000 nových pojmů a je třeba k němu přijmout řadu prováděcích předpisů. Podpořil ji za většinu sociálních demokratů Jan Chvojka. Naopak Stanislav Křeček (ČSSD) byl proti, neboť jakékoli posunutí účinnosti by přineslo jen zmatek. Odložení kvůli složitosti nic neřeší, neboť občanský zákoník zůstane složitý i poté. Podobně Marek Benda (ODS) podotkl, že zákon nelze odsunout kvůli tomu, že se jej soudci nechtějí učit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…