Poslanci podpořili novelu proti daňovým únikům u pohonných hmot

23.09.2014 21:47

Sněmovna dnes podpořila vznik nového registru osob nakládajících se zvláštními minerálními oleji, například antikorozními nebo textilními oleji. Tyto látky nepodléhají zdanění. Podvodníci je přimíchávají do pohonných hmot a stát kvůli tomu přichází o peníze. Novelu zákona o spotřebních daních, která má této praxi zabránit, nyní posoudí sněmovní rozpočtový výbor.

Poslanci podpořili novelu proti daňovým únikům u pohonných hmot
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání poslanecké sněmovny

Předloha také osvobozuje od spotřební daně pivo, které už je nepoživatelné a bylo zničeno za přítomnosti celníků. Vznik registru si podle ministerstva financí vyžádaly daňové podvody, které souvisí s nezákonným přimícháváním nezdaněných zvláštních minerálních olejů do pohonných hmot, zejména motorové nafty. "Povinnosti spojené s registrem se budou vztahovat pouze na osoby, které nabývají tyto oleje volně ložené nebo umístěné v baleních přesahujících 220 litrů," uvádí materiál k zákonu. Návrh by podle MF měl co nejméně dopadnout na malé distributory a spotřebitele zvláštních minerálních olejů.

Novela mění i pravidla pro skládání kaucí při výrobě lihu

Mezi zvláštní oleje patří oleje používané k obrábění kovů, k uvolňování odlitků z forem, antikorozní oleje, ložiskové oleje, oleje pro technologické účely, oleje pro kalení a přenos tepla, textilní oleje a ostatní mazací oleje. U těchto olejů vzniká povinnost přiznat a zaplatit spotřební daň pouze v případě, že jsou určeny pro pohon motorů, výrobu tepla nebo pro výrobu směsných pohonných hmot.

Vláda také navrhuje maximální výši zajištění spotřební daně z minerálních olejů u daňových skladů ze současných 100 milionů korun na 1,5 miliardy korun.

Novela mění i pravidla pro skládání kaucí při výrobě lihu. V současné době musí výrobce lihu složit kauci půl milionu korun, pokud žádá o nejvýše 25.000 kontrolních pásek ke značení lihu. Pro vyšší počet pásek musí složit kauci pět milionů korun. V zájmu toho, aby zákon nediskriminoval výrobce malých balení, navrhuje vláda změnit systém přidělování pásek tak, aby se kauce neodvozovala od počtu odebraných pásek, ale podle toho, jaké množství lihu jimi lze označit. Půlmilionová kauce se bude vztahovat nově na 25.000 litrů lihu, na větší množství už bude nutná půlmilionová kauce.

Současně s tím vláda chce zavést ještě kauci 100.000 korun pro malé výrobce, kteří odebírají jen omezené množství pásek. Tito výrobci by směli páskami označit nejvýše 2000 litrů lihu.

Kauce zavedl zákon z loňského roku, který byl reakcí na metanolovou kauzu z roku 2012. V důsledku otravy metanolem zemřelo asi 50 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…