Poslanci schválili nová pravidla pro exekuce

13.06.2012 13:03

Konec dvoukolejnosti při exekučních řízeních a lepší ochrana dlužníků před případnými exekučními excesy. To jsou hlavní body novely občanského soudního řádu, která dnes dostala zelenou v poslanecké sněmovně. Zákon nyní míří do horní komory parlamentu.

Poslanci schválili nová pravidla pro exekuce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exekučně zabaveno

„Poslanecká sněmovna a ústavněprávní výbor se tomuto zákonu věnoval několik měsíců. Původní návrh především rušil dosavadní dvoukolejnost exekucí, kdy si mohl věřitel vybírat mezi výkonem rozhodnutí, které provádí soudy, a exekucí zajištěnou soudními exekutory. Nově budou soudy rozhodovat jen ve stanovených případech a většinu exekucí bude zahajovat soudní exekutor zápisem do nově zřizovaného rejstříku. V praxi se tak soudům uleví od administrativní činnosti a budou moci lépe dohlížet na samotné provádění exekucí,“ uvedl po hlasování poslanec ODS a zpravodaj zákona Pavel Staněk.

„V průběhu projednávání zákona byly doplněny další důležité body, které přispějí k lepší ochraně dlužníků před případnými excesy ze strany exekutorů. Ty sice tvoří v celkovém počtu 700 tisíc nových exekucí ročně výjimku, zákonodárci ale reagovali na konkrétní případy z praxe a schválili změny, které by měly zabránit i ojedinělým případům zneužití exekuce,“ doplnil Staněk.

Konkrétně zákon počítá například s tím, že bude možné drobné pohledávky spojit do jedné. „V praxi tak proti dlužníkovi, který jel dvakrát načerno v MHD a neplatí svůj dluh, poběží pouze jedno exekuční řízení. To povede k výraznému snížení nákladů na exekuci a zamezí se tomu, aby vznikaly náklady další,“ vysvětluje praktický dopad této změny Pavel Staněk. Novinkou je také tzv. předžalobní výzva, kterou musí dlužník dostat nejpozději sedm dní před podáním návrhu na exekuci. Toto opatření umožní dlužníkovi zareagovat a exekuci odvrátit. Prodlužuje se také lhůta pro „dobrovolné“ plnění dluhu na základě výzvy zaslané soudním exekutorem z 15 na 30 dní.

Zásadní změnou je zvýšení kárné odpovědnosti exekutorů. „Za kárné delikty budou padat vyšší tresty. Zákon nastavuje vyšší limit finančních sankcí a rozšiřuje možnosti zbavení exekutora úřadu,“ konkretizoval obsah zákona Pavel Staněk a doplnil: „Jako právník ale musím dodat, že zákon v žádném případě nesnižuje postavení věřitelů a není namířen proti exekutorům, díky jejichž činnosti se v posledních letech výrazně zvýšila vymahatelnost práva v České republice. Díky změnám ale budou exekuce čitelnější a pro všechny účastníky řízení srozumitelnější.“

JUDr. Pavel Staněk, MBA

  • ODS
  • advokát ,člen OR ODS Hradec Králové
  • poslanec

reklama

autor: tan

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …