Poslanci se začnou zabývat možnými širšími úpravami ústavy

13.01.2015 6:55

Poslanci se dnes začnou zabývat možnými širšími úpravami ústavy. Jde například o pravomoci prezidenta republiky, zavedení takzvaného klouzavého mandátu a o omezení jmenování ústavních soudců. Dnešního neveřejného jednání podvýboru pro ústavu a parlamentní procedury by se měli účastnit zástupci Senátu a ministr pro legislativu Jiří Dienstbier. Informaci přinesla ČTK.

Poslanci se začnou zabývat možnými širšími úpravami ústavy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

V případě prezidenta se mluví například o upřesnění pasáží o jmenování premiéra a vlády. V ústavě by se mohla objevit pasáž, podle níž by hlava státu musela tyto kroky učinit bez zbytečného odkladu. Další návrh směřuje k tomu, že Sněmovna by získala oprávnění podat žalobu na prezidenta. Nyní to může učinit jen Senát se souhlasem poslanců. 

O klouzavém mandátu rozvířili debatu někteří sociálnědemokratičtí hejtmani, kteří působili zároveň jako poslanci. Přišli s plánem, podle kterého by poslanecký mandát nebyl slučitelný s výkonem funkce ministra, hejtmana, starosty nebo primátora. Mandát by sice nezanikl, fakticky by jej vykonával náhradník. 

Návrh, podle kterého by ústavním soudcem nemohl být jmenován nikdo více než jednou, předložila skupina poslanců TOP 09 a Starostů. Jejich předloha zároveň předpokládá prodloužení funkčního období o dva roky na 12 let. Úprava by měla podle autorů posílit nezávislost Ústavního soudu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…