Poslanci zazdili možný prohřešek nebo trestný čin šéfa BIS

02.05.2015 17:49

Poslanecká komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby zřejmě kryje ředitele této instituce Jiřího Langa. Ten v listopadu roku 2013 velmi neprofesionálně zareagoval po zatčení bývalého důstojníka služby Jana Petržílka a někdejšího šéfa Věcí veřejných Víta Bárty. Oba jsou podezřelí z vynášení tajných informací z BIS, především už zlidovělých odposlechů někdejšího pražského primátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška.

Poslanci zazdili možný prohřešek nebo trestný čin šéfa BIS
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Jiří Lang, šéf BIS

Lang si po zatčení svolal příslušníky odboru, ve kterém Petržílek pracoval, a bez důkazů a respektování presumpce neviny jej obvinil z trestného činu, podřízeným vyzradil utajované informace a z jeho slov vyplynulo, že má na vyšetřování úniku informací osobní zájem, pokud jej dokonce neřídí. Z Langova vystoupení vznikla nahrávka, jejíž pasáže zveřejnil týdeník Euro.

Petržílkův advokát Lukáš Trojan pak požádal sněmovní komisi, která má nad tajnou službou bdít, o vyžádání nahrávky a její posouzení. Podle zjištění se sice vloni komise na týdeník Euro obrátila, ovšem s velmi nejasně formulovaným požadavkem. Médium zareagovalo, ale od té doby je doslova „ticho po pěšině“. Předseda komise Marek Benda (ODS) je přitom znám, že při problematických kauzách, které se BIS týkají, stojí většinou na straně ředitele Langa. O něm se už delší čas spekuluje, že má být odvolán, a pitvání se v nahrávce by mu v boji o ředitelské křeslo zjevně ublížilo.

„O jednání komise pro kontrolu BIS nám není vůbec nic známo. Mohu potvrdit, že jsme jí podali podnět. O jeho dalším osudu nic nevíme,“ potvrdil zjištění ParlamentníchListů.cz advokát Lukáš Trojan. Také šéfreportér týdeníku Euro, který nahrávku získal a citoval z ní, Jan Hrbáček, tvrdí, že jej komise nekontaktovala. „Byl jsem dvakrát na výslechu na inspekci BIS, nahrávku si vyžádali dokonce pod pohrůžkou soudního vydání věci. Byl jsem ochoten komisi při tak závažné záležitosti vyjít vstříc, ale už půl roku se nic nestalo,“ řekl ParlamentnímListům.cz Hrbáček.

ParlamentníListy.cz proto před více než týdnem oslovily předsedu komise Marka Bendu a jejího místopředsedu Richarda Dolejše, a to jak osobním e-mailem, tak přes tiskové oddělení Poslanecké sněmovny. Ani jeden z nich přes dvě urgence na otázky týkající se případu Langova vystoupení neodpověděl.

Případ sám o sobě má velmi podivné konotace, Petržílek s Bártou byli s velkou pompou zatčeni v listopadu 2013 a Petržílek si pobyl nějaký čas ve vazbě. Jenže dodnes Kriminalistický ústav Praha nerozšifroval Petržílkův počítač a nosiče, které by mohly do případu vnést jasné světlo, tedy důkazy, nebo by naopak prokázaly Petržílkovu nevinu.

„Vývoj kauzy je více než tristní. Kriminalistický ústav je v prodlení s vyhotovením znaleckého posudku v trvání patnácti měsíců! Žádné relevantní úkony nejsou konány, vyšetřování fakticky stojí. Jakékoliv urgence ze strany obhajoby nejsou vyřizovány. Postoj orgánů činných v trestním řízení považuji za ryze účelový, ničím neodůvodněný, který věc prodlužuje,“ zlobí se Trojan.

Co bude následovat, jaké kroky tedy obhajoba chystá? „V tuto chvíli analyzujeme další strategii, jak přimět odpovědné orgány, aby konaly. Detaily ale z logických důvodů nemohu dopředu uvést,“ dodal advokát.

Bývalý analytik BIS Petržílek žádal komisi o vyslechnutí nahrávky kvůli už zmíněnému materiálu týdeníku Euro. „Tam je takový headline, že ředitel služby řídil jakési vyšetřování, že do něho zasahoval. To já s plnou odpovědnostní tvrdím, že tomu tak nebylo, ředitel nikdy žádné vyšetřování neřídil osobně, ani nezasahoval do práce inspekce,“ hájil po vyjití článku svého šéfa mluvčí BIS Jan Šubert. „Zpravodajská služba vyšetřovat nesmí,“ připomněl. „Od toho je inspekce, která funguje jako policejní orgán, a v tom okamžiku vždycky dozoruje vyšetřování státní zástupce,“ dodal mluvčí. Jenže z nahrávky jasně vyplývá, že Lang má přímé výstupy z vyšetřování případu. Jak už bylo uvedeno, obvinění Petržílka a Bárty souvisí s odposlechnutými telefonickými hovory Janouška a Béma, které před několika lety zveřejnila MF Dnes, v nichž se oba muži vzájemně oslovují „Mazánku“ a „Kolibříku“. Týdeník Euro pak zveřejnil nahrávku ze schůzky Janouška s ředitelem jednoho z odborů BIS Janem Pavlíčkem.

Také tehdy se dnešní šéf poslanecké komise pro kontrolu BIS Benda v televizní konfrontaci s reportérem Eura, který nahrávku zveřejnil, důstojníka, který se scházel s Janouškem, zastal.

Ředitel tajné služby Jiří Lang má v případu Petržílek jasno. Toto řekl v listopadu 2013 před svými podřízenými: „Při pátečním odpoledni, asi víte, proč jsem si vás sem zavolal. Ke konci se blíží kauza odposlechů Roman Janoušek, která unikla z vašeho pracoviště a o kterou se postaral pan Petržílek. Který to předal Vítu Bártovi a Vít Bárta mu slíbil funkci v rámci policie a pan Petržílek z politických motivů podlehl pokušení a zradil vás všechny.“ Přestože jasně ukázal na viníka, sám připustil, že půjde velmi těžko prokázat Petržílkovu vinu ohledně vynesených odposlechů Béma, Janouška a dalších. „Když od operátora dostanete data, tak v rámci úspory dat jsou upravená tak, že se ten hovor pohybuje v nějakém rozmezí, chybějí tam různá šumová pásma…Patrně pan Petržílek, aby se vyhnul jak odhalení a záznamu, že dělal nějaký třeba přepis, tak si vzal nahrávací přístroj, který přiložil k reproduktoru. A díky tomu vlastně ten hovor byl v širším pásmu,“ vysvětloval podřízeným Lang.

Zatím jediným důkazem vyšetřovatelů je výslech utajovaného svědka Josefa Nováka (jde o krycí jméno, aby byla utajena svědkova identita). Josef Novák měl vypovědět, že v prosinci roku 2009, před odjezdem Víta Bárty na dovolenou, použil jeho počítač a ve spuštěném audiosouboru poznal hlas někdejšího pražského primátora Pavla Béma. Dále vypověděl, že do počítače prý asi deset souborů z digitálního nosiče kopíroval jeho podřízený, Bárta by to údajně sám nedokázal. Svědek ale také uvedl, že netuší, od koho Bárta nahrávky získal, ale slyšel Bártu, jak dává příkaz ke kopírování dat.

Pod ředitelem BIS se houpe křeslo už delší čas, média nějakou dobu přinášejí informace o tom, že má být odvolán. Problesklo už několik jmen kandidátů, ale premiér Bohuslav Sobotka, který je podle neoficiálních informací rozhodnut Langovu kariéru v čele BIS ukončit, se zatím k tomuto zásadnímu kroku nerozhoupal. Jedním z důvodů mohlo být i to, že BIS předsedala spolku zpravodajských služeb NATO a výměna ředitele by v té době nevrhala dobré světlo na výkon této bezpečnostní složky. Také není snadné najít odpovídající místo ve státní instituci, kam by měl být Lang přeparkován, aby nehrozilo riziko vyřizování si osobních účtů a vyzrazování informací, které získal za dobu svého působení v tajné službě, což se už v České republice mnohokrát stalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …