Poslanci ze školského výboru budou moci vycestovat do Číny

16.01.2016 13:01

Poslanci ze sněmovního výboru pro školství, vědu a vzdělávání budou moci letos pracovně navštívit Čínu. Záměr cesty jim dodatečně schválil organizační výbor. Výbor původně navrhoval cestu do Austrálie, ale tu organizační výbor neschválil, hlavně kvůli vysokým nákladům. Podle předsedy školského výboru Jiřího Zlatušky (ANO) budou poslanci jednat například o spolupráci mezi vysokými školami nebo o pomoci při záchraně památek.

Poslanci ze školského výboru budou moci vycestovat do Číny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovní ulice

Záměry zahraničních cest sněmovních výborů schvaloval organizační výbor v půlce prosince. Neschválil pouze cestu do Austrálie, podle předsedy Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) to bylo kvůli vysokým nákladům. Výbor se tam chtěl zabývat například financováním výzkumu nebo spoluprací vysokých škol na aplikovaném výzkumu.

Rovněž v Číně chtějí poslanci jednat o vysokých školách. Zlatuška řekl ČTK, že jednou z důležitých věcí bude domluva na uznávání vysokých škol pro čínské studenty, kteří by chtěli studovat v tuzemsku. „Podle informací, které máme k dispozici, tak v současné chvíli žádná z českých univerzit nefiguruje v těch oficiálních seznamech. A to přece jenom v systému, kde na tom, řekněme, vládním nebo státním přikývnutí hodně záleží, je docela důležité,“ uvedl.

O širší spolupráci mezi univerzitami jednal už loni v listopadu při své návštěvě Číny premiér Bohuslav Sobotka. Uvedl tehdy, že je především potřeba dořešit uzavření dohody o vzájemném uznávání univerzitních diplomů. Chtěl by se také zasadit o to, aby se čínsky učilo více studentů.

Dalším bodem jednání poslanců ze školského výboru by mohlo být působení českých restaurátorů nebo archeologů v Číně. „Tento druh oficiálních kontaktů je docela důležitý a může být pro Českou republiku v budoucnu docela významný,“ podotkl Zlatuška.

Poslanci se chtějí podívat i na to, jak si Čína poradila s osudem velkých sportovišť vybudovaných hlavně kvůli olympiádě v roce 2008.

Témat je podle Zlatušky dost na to, aby měli poslanci o čem jednat. „Ty návštěvy jsou většinou velmi pracovní,“ poznamenal. „Rozhodně mi to připadá jako mnohem účelnější cesta než studování důchodového systému v Chile nebo životního prostředí v Senegalu,“ dodal v narážce na záměry ostatních výborů.

reklama

autor: čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…