Poslancům ANO se příliš nelíbí návrh na zákaz kožešinových farem. Pobouření lidé jim předhazují kožich paní Moniky za milion

29.03.2017 22:36

Ve sněmovně leží návrh zákona, jenž by mohl zakázat provozování kožešinových farem. Poslanci ovšem už teď vymýšlejí výjimky, podle kterých by se na některé farmy zákon nevztahoval. Deník Referendum podotýká, že především hnutí ANO Andreje Babiše se zdráhá zákon podpořit. Server Extra.cz v této době navíc přinesl informaci o tom, že Babiš koupil své partnerce Monice kožich takřka za milion...

Poslancům ANO se příliš nelíbí návrh na zákaz kožešinových farem. Pobouření lidé jim předhazují kožich paní Moniky za milion
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš s družkou Monikou slaví volební úspěch

Diváci pořadu 168 hodin České televize mohli zhlédnout v reportáži o fungování kožešinových farem hrozivé záběry týraných, dusících se zvířat, která ve strašlivých podmínkách jen vyděšeně čekají na smrt. Existuje tu však naděje, že další zvířata už trpět nebudou – 4. dubna budou poslanci ve druhém čtení projednávat zákon o zákazu kožešinových farem.

„Z prvního čtení postoupil do druhého o pouhých šest hlasů. Nejhlasitější odpor proti němu se ozýval z řad poslaneckého klubu politického hnutí ANO. Ke klubu patří nejvíce poslanců, kteří v prvním čtení hlasovali pro jeho okamžité zamítnutí. S odkazem na ochranu rodinných farem se proti němu vyhrazuje například poslanec Miloš Babiš z garančního zemědělského výboru,“ poznamenává Deník Referendum.

Celý článek naleznete zde.

Stojí také za pozornost, že podle informací bulvárního serveru Extra.cz Babiš nedávno koupil jeden drahý kožich své životní partnerce Monice Babišové. Daroval jí luxusní norkový kožich v hodnotě 38 tisíc dolarů, což je v přepočtu asi 950 tisíc korun. Podle serveru Babiš podobnými drahými dárky platí za fakt, že většinu času tráví mimo rodinu. Nejdřív pečoval o svůj Agrofert. Ten sice nedávno převedl do svěřenského fondu, jak mu to ukládá zákon, ale má i tak dost práce na ministerstvu financí. Však vymyslel EET, kontrolní hlášení k DPH a další nástroje. „Někdo holt na ten kožich s pomocí EET a Agrofertu vydělat musí,“ dodává server.

Celý článek naleznete zde.

Faktem ovšem je, že státní orgány mohou již dnes pokutovat farmy, které nedodržují základní pravidla mírného zacházení se zvířaty. Takové farmy mohou dostat pokutu až ve výši tři miliony korun. V současné době v České republice funguje asi devět chovů, ve kterých jsou zvířata zabíjena buď elektrickým proudem, nebo v plynových komorách.

Především na sociální síti Facebook se začali přímo na ministra financí a šéfa hnutí ANO obracet lidé, kteří ho žádají, aby se zasadil o změnu postoje svých poslanců a podpořil zákaz kožešinových farem. Babiš přislíbil, že si nad tímto tématem sedne s ochránci zvířat a vyslechne si jejich argumenty.

„Dnes mě oslovil pan Marek Voršilka z iniciativy OBRAZ – Obránci zvířat. Spustili kampaň Výzva Babišovi a chtějí v Česku zakázat kožešinové farmy, kde desítky tisíc lišek a norků živoří v drátěných klecích a jsou odsouzeni ke smrti plynem nebo elektrickým proudem. Souhlasím s nimi. Setkáme se a budeme jednat. Budu to řešit u nás na poslaneckém klubu, aby naši poslanci podpořili návrh. A bude se hledat kompromis i pro chovatele,“ napsal Babiš 27, března na sociální síti Facebook.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…