Poslanec ANO o Institutu pro sociální inkluzi. Rodinám nepomáhá a děti si bere do zajetí, napsal na PL

10.02.2021 16:10

Poslanec hnutí ANO Marek Novák je spolupředkladatelem komplexního pozměňovacího návrhu k návrhu na změnu zákona o pomoci v hmotné nouzi. „Cílem námi navrhované novely, která vyšla z odborných diskusí s experty i úřady práce, je mimo jiné zkvalitnění bydlení nízkopříjmových rodin,“ říká Novák.

Poslanec ANO o Institutu pro sociální inkluzi. Rodinám nepomáhá a děti si bere do zajetí, napsal na PL
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Marek Novák

Anketa

Který z lídrů sněmovních stran ve vás vzbuzuje největší důvěru?

39%
0%
1%
45%
3%
hlasovalo: 28554 lidí
V této věci ho nejvíce překvapuje reakce některých neziskových organizací, zejména Institutu pro sociální inkluzi. „Tento think-tank ve svém rozhovoru pro časopis Respekt mimo jiné uvedl, že kontrolami kvality bydlení a následným případným odebráním příspěvku, se situace rodin zhorší,“ říká Novák.
 
Podle něj jsou ale kontroly potřebné. „Není totiž možné nechat rodinu s dětmi bydlet v bytě, kde neteče voda nebo nefunguje vytápění. Navíc odmítám, aby majiteli tohoto bytu byl poskytován prostřednictvím doplatku na bydlení příspěvek ze státní rozpočtu. Stát touto praxí totiž financuje obchodníky s chudobou a lidským neštěstím. Náš návrh naopak umožní, aby dávka poskytnuta pouze do bytu aktuálně vhodného pro bydlení. Tento pojem navrhovaný zákon zavádí pro účely hodnocení základních standardů pro bydlení. Bude se jednat zejména o přívod vody nebo o možnost vytápění. To by podle mého názoru měl splňovat každý byt obývaný nezletilými dětmi,“ vysvětluje Novák.
 
V případě, že byt nebude splňovat tato kritéria, stanovila by příslušná pobočka Úřadu práce lhůtu pro jejich odstranění. Rodina by tak měla dostatek času na vyjednávání s pronajímatelem nevyhovujícího bytu nebo na nalezení nového bydlení.  
 
„Přístup institutu mě mrzí o to víc, že namísto, aby se zabýval aktuální praxí, kdy jsou rodiny nuceny přežívat v nevyhovujících prostorech, na které navíc doplácí stát, útočí na ty, kteří chtějí situaci řešit a zajistit dětem důstojné bydlení. Povinnost, vpustit pracovníka orgánu státní sociální správy k šetření, zda byt, na který stát poskytuje doplatek, ke kontrole standardů, rozhodně nevnímám jako šikanu. Každý dobrý hospodář musí dohlížet na to, zda je s jeho prostředky nakládáno minimálně v souladu s danými pravidly,“ myslí si poslanec hnutí ANO. 
 
„Je jasné, že Institut pro sociální inkluzi pouze hledá zástupné argumenty a chce za každou cenu kritizovat. Otázka je, v čí prospěch. Rodinám v nouzi tímto přístupem totiž nepomáhá a jejich děti si pouze bere do zajetí. To já osobně nemůžu připustit a proti podobným atakům budu vždy aktivně vystupovat,“ uzavřel Novák. 
 
 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…