Poslanec ČSSD naznačil, co doopravdy stálo za kauzou Nagyová, proč padl Nečas a jakou roli v tom hrál Putin

04.03.2014 4:44

Advokát Tomáš Sokol v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz uvedl, že úniky do médií o Janě Nagyové-Nečasové na něj dělají dojem a budí podezření, že policie Nagyové-Nečasové mnoho neprokáže, a tak ji chtějí jenom „vymáchat“. Někteří politici úniky považují za problém.

Poslanec ČSSD naznačil, co doopravdy stálo za kauzou Nagyová, proč padl Nečas a jakou roli v tom hrál Putin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Expremiér Petr Nečas

Anketa

Co říkáte způsobu, jakým média informují o Janě Nagyové?

hlasovalo: 14232 lidí

Někteří politici říkají, že někdy informace „pouštějí“ sami advokáti trestně stíhaných. Někteří považují úniky za vážný problém. Padl i návrh, že by sama média takové informace zveřejňovat neměla. Poslanec ČSSD Jiří Koskuba ale zmínil ještě jiný rozměr věci.

Advokáti nemají nejmenší důvod takové informace vynášet

„Vnímám dlouhá léta, že v některých případech jakoby náhodně unikly informace, které difamují (poškozují na cti – pozn. red.) obviněné nebo podezřelé. A unikají za situace, kdy se skoro jednoznačně dá vyloučit to, čím se někdy policisté a státní zástupci hájí, že je asi vynesli advokáti. Především z logiky věci vyplývá, že tady advokáti nemají nejmenší důvod takové informace vynášet, a druhá věc je, že šlo o šetření, o kterých předpokládám, že obvinění ani jejich obhájci nevěděli. Za téhle situace je tady minimálně velmi zásadní podezření, a netvrdím, že je to jistota, že tyto informace unikly od policie,“ řekl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Sokol.

„Je to situace, kdy to v jisté části veřejnosti vytváří dojem, že tady policisté bojují proti nějakým zbohatlíkům. Ale možná si tím policie vylepšuje svoji pověst, takže tu vzniká podezření, že úniky nebyly náhodné, že to nebyla individuální selhání, že to bylo tak trochu systémové. Co mě na tom zaráží nejvíc, je to, že si všichni musí uvědomit, že takové informace v médiích paní Nagyovou poškozují způsobem, který rozhodně nesouvisí s trestním řízením. A v trestním řádu je jasně napsáno, že orgány činné v trestním řízení mají postupovat s maximálním šetřením občanských práv. Tudíž - jestliže už k tomu došlo - očekával bych, že pět minut poté se vynoří nějaký hodně vysoce postavený policista, nejlépe vedoucí příslušného policejního útvaru, a omluví se za to, že se to stalo…okamžitě se měl někdo omluvit a okamžitě by to měla řešit Generální inspekce,“ poznamenal k tomu dále Sokol.

Sokol též vysvětlil možnou motivaci policistů, pokud tedy ale opravdu únik způsobili oni: „Myslím si, že toho mnoho, pokud jde o trestné činy, policisté neprokáží. A jak už jsem řekl, a tvrdím to dlouhá léta, přesně ve chvíli, když se zdá, že policie nebude schopna z nějakých zjištění dovodit obvinění z trestného činu, tak informace ze spisů unikají. Jako by si říkali, když to není na trestní stíhání, tak je aspoň vymácháme. Tady to budí ten dojem.“

Únik by se měl vyšetřit

ParlamentníListy.cz se dotázaly především členů sněmovní Stálé komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), ale i dalších politiků, co si o prohlášení Tomáše Sokola myslí. Zda by se neměly vyšetřovat úniky z policejních spisů do médií, zda by neměla Generální inspekce bezpečnostních sborů, pod níž to spadá, být aktivnější, či je to spíše úkol pro sněmovní komisi pro kontrolu GIBS a zda není nutné změnit legislativu.

„Pokud pan Sokol má podezření, případně důkazy, potvrzující jeho domněnky o úniku informací od policistů k médiím, tak ať neprodleně koná, umí to! Úniky se vyšetřují vždy, když dojde k podání s uvedením skutkové podstaty. V případě, že se kdokoli obrátí na GIBS s podezřením, že ze strany policistů došlo k úniku informací z vyšetřovacích spisů do médií, tak GIBS koná. Úkol pro sněmovní komisi to ze zákona o GIBS určitě není! Obecně změna legislativy po dvou letech činnosti GIBS je možná,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda sněmovní Stálé komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů Václav Klučka z ČSSD.

„Já si nejsem jistá, jestli vždy věci unikají ze spisu od policistů. Mohou unikat i od advokátů. Součástí taktiky některých advokátů je tyto informace médiím poskytovat a viděli jsme to názorně na kauze Davida Ratha. Takže to může být padesát na padesát, určitě by se případný únik od Policie ČR měl vyšetřit a myslím, že legislativní oprávnění má GIBS dostatečné,“ říká místopředsedkyně komise pro kontrolu GIBS Jana Černochová z ODS.

O Nagyové se to vědělo dávno

„To je součást aktivní obrany klientky advokátem,“ reagoval předseda KSČM Vojtěch Filip.

Podle předsedy Úsvitu Tomio Okamury by policie měla vždy dodržovat zákon a v přípravném řízení maximálně zachovávat objektivitu a mlčenlivost, protože částečné informace mohou být velmi zavádějící a mohou poškodit i nevinné lidi. „Pokud jde o paní Nagyovou, tu není třeba máchat – její neblahý vliv na politiku a chod země byl známý a prokazatelný už před provalením její kauzy. To, že kšeftovala se svým vlivem, to je známé léta a že to je něco absolutně neblahého, klientelistického a korupčního, je naprosto zřejmé,“ dodal Okamura. 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Vynášet ze spisu je na svlečení uniformy. Je to věcí GIBS, ale bude problém s důkazy,“ míní místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová si myslí, že úniky do médií v jakékoli kauze jsou nepřijatelné a stávající legislativa by měla být důsledně využívána.

Média by neměla úniky publikovat

Podle místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD Antonína Sedi jsou úniky z trestních spisů dlouhodobým problémem, který neumíme řešit. „Podle mého názoru orgány činné v trestním řízení musí konat. A pokud se zjistí, že úniky jsou od Policie ČR, pak má konat GIBS. Nemyslím si, že by tento problém vyřešila změna legislativy. Spíše by se měla zavést přísnější opatření pro nakládání se spisovým materiálem tak, aby byl dohledán viník úniku. A bylo by záhodno, aby sdělovací prostředky přijaly etický kodex, který by omezoval zneužívání informací z vyšetřovacích či soudních spisů,“ dodal Seďa.

Podle člena komise pro kontrolu GIBS Stanislava Humla z ČSSD bývají úniky pravidelné po přístupu advokátů do spisu. Na dotaz, zda je v zájmu advokáta, aby se do médií dostaly negativní informace o jeho klientovi, Huml odpověděl, že pokud jde o případ více obviněných, tak ano.

„Pan Sokol je v celé kauza také angažovaný a je k tomu třeba při vyhodnocení jeho výroku přihlédnout. Úniky informací jsou samozřejmě problém, je ale otázkou, zda se jedná o selhání jednotlivce, nebo unikají na něčí objednávku. Inspekce by podle mého názoru měla v takovém případě zasáhnout – a věřím, že na tom už pracuje. S prací komise pro kontrolu GIBS, jejímž jsem členem, se ještě seznamuji, nicméně pokud se nepletu, nemůžeme kontrolovat probíhající vyšetřováním, jen ukončené,“ reagoval poslanec Úsvitu Martin Lank.

To je náhodička, že Nečas byl zrovna v Rusku u Putina a jednalo se o Temelínu…

Poslanec ČSSD Jiří Koskuba s souvislosti s kauzou Nagyová a pádem Nečasovy vlády zmínil jiné možné souvislosti. „Přiznávám, že s ohledem na jiné závažnější problémy kolem nás tuto kauzu detailně nesleduji. Slyším jen něco o darech, a tak tuším, kam asi vyšetřovatelé míří. Al Capone dojel též až na daně, ne?“ říká Koskuba.

„Není však, právě s ohledem na současné dění a nálady, daleko zajímavější, že pád premiéra Petra Nečase začal dva týdny po jeho návratu z oficiální návštěvy Ruska? Ne, nejsem jeho advokát. Taky proč. Ale je to opravdu jenom náhoda? Dohodl něco, co ´někomu´ nesedlo, vadilo? Zvláště při bezprostředních až hysterický protiruských prohlášeních z řady úst. Upřímně řečeno, odpověď na tuto otázku, je možná zajímavější než únik odposlechů. A to, věřte, nebo ne, nejsem žádný ruský agent a na rok 1968 jsem nezapomněl. Jenom mě překvapuje, že podobně kritičtí nejsou tito ´demokraté´ vůči jiným nejmenovaným mocnostem, které nejen lodě, ale i vojska vysílají často všude po světě. Za odtržení Kosova se aspoň já stále stydím,“ dodal Koskuba.   

Koskuba tak naznačil podobnou věc, na kterou upozorňoval bývalý vicekancléř prezidenta Václava Klause Petr Hájek. Totiž, že kauza Nagyová a pád Nečase se rozjel kvůli tomu, že Nečas se nebránil tomu, aby jadernou elektrárnu Temelín dostavilo Rusko – nedlouho před svým pádem navštívil v Rusku prezidenta Vladimira Putina. Zde se jednak jednalo o obrovskou zakázku v řádu půl bilionu korun a současně o možné posílení vlivu Ruska u nás. Hájek upozorňoval na údajné vazby státních zástupců Lenky Bradáčové a Ivo Ištvana na USA.

Žádná komise nic nevyřeší, protože k tajným informací se nedostane

„Odpověď ani osobní názor nejsou snadné. Já vycházím ze skutkové podstaty. Pokud někdo dá jakýkoli dar, a nebyly to levné věci, významné úřední osobě, je to korupce a klientelismus! Podezření pana Sokola, že se jedná o úniky ze spisů, je úsměvné. Nemyslím si, že poctivý policajt a těch je většina, se těmto praktikám propůjčí! Co když to prodávají novinám právě obhájci, když jim chybí argumenty? GIBS – to je kapitola sama o sobě a téma na rozhovor, ne krátké vyjádření. Jinak žádná komise nic nevyřeší, protože k tajným informací se nedostane,“ tvrdí poslanec Úsvitu Jiří Štětina.

„Já jsem byl policista a pracoval jsem tam v době, kdy by si to nikdo z nás nedovolil. Do médií jsme nic nedávali. Stále v koutku duše věřím, že policie tak pracuje stále,“ reagoval poslanec za ANO Bronislav Schwarz.

Generální inspekce bezpečnostních sborů funguje dle zákona č. 341/2011 Sb. a má za úkol vyhledávat, odhalovat a vyšetřovat skutečnosti nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin, jehož pachatelem je příslušník Policie České republiky, celník, příslušník Vězeňské služby, příslušník inspekce anebo zaměstnanci těchto útvarů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…