Poslanec Váňa bez obalu: Babiš ochutnal vlastní medicínu. A Merkelová...

03.02.2017 19:20

Moderátorka Světlana Witowská v pátečním Interview ČT24 přivítala předsedu bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny Romana Váňu (ČSSD). Znovu se vrátili k reorganizaci policie, kvůli které Babiš ve čtvrtek spustil slovní přestřelku obřích rozměrů.

Poslanec Váňa bez obalu: Babiš ochutnal vlastní medicínu. A Merkelová...
Foto: cssd.cz
Popisek: Roman Váňa, ČSSD

Váňa hned v úvodu připomněl, že reorganizace policie byla plně v kompetenci policejního prezidenta. „Ta věc se neměla dostat na politickou rovinu, ale stalo se. Bylo to přeneseno na půdu Poslanecké sněmovny, která se tomu věnovala. Není to jednoduché, ale volič se v tom musí vyznat sám,“ připustil Váňa.

„Parlament je tak trochu divadlo. Někdy se říkají věci určené pro veřejnost a ne pro toho partnera, který tam sedí. Možná je to hra, Blíží se volby a my jsme partneři, ale jsme také největší soupeři. To ale neznamená, že jsme nepřátelé,“ doplnil Váňa.

Ing. Roman Váňa

  • SOCDEM
  • Předseda Ústřední kontrolní komise ČSSD

Moderátorka připomněla i slova Andreje Babiše, který zprávu vyšetřovací komise o vyšetřování policie označil za „šaškárnu“. V patnácti minutách použil ještě mnoho jiných ostrých slov. Není bez zajímavosti, že Sobotka se jednou rozhodl použít slova úplně stejná. Konstatoval bez obalu, že „Andrej Babiš ojebal Českou republiku“. Na tradičně umírněného Sobotku to byla opravdu velmi ostrá slova. „I mě to překvapilo, ale myslím si, že tady byla ta slova namístě,“ konstatoval jasně Váňa. „Já jsem z Ostravy a mně to zpočátku nepřišlo divné. Ale my Ostraváci jsme někdy trošku jiní.“ 

Sám Sobotka později doplnil, že takto ostrá slova rozhodně  nebude používat pravidelně, ale cítil, že se musí ozvat proti tomu, co předvádí ministr financí Babiš (ANO). Váňa se svého premiéra také důrazně zastal. Babiš prý používá stejně ostrá slova prakticky na každém jednání vlády – a jednou ochutnal svou vlastní medicínu.

Předseda bezpečnostního výboru přesto věří, že vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL dovládne do konce volebního období. „Koalice drží pohromadě jen kvůli silné vůli pana premiéra,“ konstatoval Váňa. Koalice se dohaduje stále hlasitěji, ale poslanec se domnívá, že kabinet dovládne. Pár měsíců před volbami nemá smysl bourat vládu.

Váňa věnoval pozornost i útoku hackerů na české ministerstvo zahraničí. Podle hosta nelze takovou situaci podcenit, ale je nutno posílit obranu České republiky v této oblasti. Váňa takřka okamžitě odmítl myšlenku, že by se tento útok někomu hodil do krámu, když se projednává novela o posílení pravomocí vojenského zpravodajství. Podle Váni spolu tato dvě témata příliš nesouvisí, protože vojenské zpravodajství se bude zabývat spíše situacemi, když někdo z kyberprostoru zaútočí na jadernou elektrárnu a bude jí chtít třeba odpálit. „Vojáci se nebudou zajímat o e-maily,“ zdůraznil Váńa.

V tuto chvíli se ale hledá přesnější legislativní formulace, ze které by bylo jasné, že vojáci rozhodně nebudou číst naše soukromé zprávy, esemesky a podobně. „To jsou nesmysly,“ kroutil hlavou Váňa.

Solidarita ano, ale...  

V závěru pořadu došlo i na uprchlickou krizi. EU by podle Váni měla pomoci libyjské vládě. Pomoci jí získat kontrolu nad svými u hranicemi. A následně uzavřít s Libyí podobnou dohodu jakou už EU má s Tureckem. Německá kancléřka Angela Merkelová k tomu poznamenala, že každá země EU musí převzít svůj díl odpovědnosti v uprchlické krizi. Váňa si o tom myslí své.

„My říkáme, že solidarita neznamená, že děláme všichni stejné chyby. Takže solidarita ano, ale každý podle svých možností,“ uzavřel své vystoupení.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…