Poslankyně Havlová na Konvičkově akce proti islámu: Babiš je na veřejnosti proti imigraci, ale když dojde na zákon...

28.10.2015 21:10

REPORTÁŽ „Jsem rád, že jste se dostavili v tak hojném počtu vyjádřit nesouhlas s tou hnusnou ideologií, jejíž příznivci likvidují své odpůrce a zotročují ženy,“ přivítal návštěvníky středeční demonstrace Proti islámské migraci Martin Konvička, předseda hnutí Blok proti islámu (BPI). Právě jeho sdružení a Hnutí Úsvit - Národní koalice, které se nedávno v boji proti islámu spojily, byly hlavními organizátory protestní akce.

Poslankyně Havlová na Konvičkově akce proti islámu: Babiš je na veřejnosti proti imigraci, ale když dojde na zákon...
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Poslankyně Olga Havlová (uprostřed) a Martin Konvička

Na hlavní Masarykovo náměstí v Ostravě dorazily na demonstraci stovky návštěvníků z celé Moravy a Slezska a zcela ho zaplnily. Vystoupení každého řečníka pak odměňovaly souhlasným aplausem.

„Evropská politika je v současné době strašně zbabělá a naše slabá vláda se jí nedovede postavit. Máme ale výborného prezidenta Zemana a skvělé sousedy, jak jsou Maďaři s Viktorem Orbánem a Slováci s Robertem Ficem, kteří jsou skutečnými vlastenci. Pro nás je také dobrou zprávou, že i v sousedním Polsku se situace po volbách změnila k lepšímu. Asi nám nezbude nic jiného než společně s přátelskými zeměmi postavit proti emigrantům plot, jako to kdysi udělal americký prezident Eisenhower,“ zakončil svůj první výstup předseda BPI Konvička.

Podobné demonstrace se ještě konaly ve stejném čase v Praze, v Ústí nad Labem a v Brně a byly přenášeny na velkoplošné plátno na Masarykově náměstí se vstupy hlavních řečníků ze zmíněných měst. Akce se také zúčastnili polští hosté, které zastupoval Jerzy König ze sdružení Ruch narodowy.

„Přijeli jsme vás podpořit, protože máme stejný zájem jako vy. Jsme proti islamizaci Evropy a je potřeba, abychom se v boji proti tomu spojili. Pokud dorazí ta uprchlická vlna do Česka, tak je jasné, že za krátkou dobu budeme mít s ní problémy také my,“ uvedli pro Parlamentní Listy Jan a Kryštof z polské Kielce, asi třicetiletí návštěvníci manifestace.

Blok proti islámu chce prověřovat muslimské duchovní

Největší bouři nevole a pískotu si vysloužil od účastníků ostravské demonstrace český parlament po živém mediálním vstupu z Prahy, kdy poslankyně Jana Volfová začala kritizovat vládnoucí koalici za to, že hnutí Úsvit neschválila návrh zákona o církvích a náboženství. „Chtěli jsme jen, aby muslimští imámové nemohli působit na školách nebo ve věznicích, dokud je neprověří BIS, jestli se náhodou nejedná o teroristy. Lídři hnutí ANO, ČSSD a KDU-ČSL si ale svolali svoje ovečky a nařídili jim, ať zákon zamítnou,“ konstatovala řízná politička. Na pódiu se potom vystřídali další zástupci hnutí Úsvit – Národní koalice a Bloku proti islámu.

Olga Havlová: Evropa není nafukovací

Velký počet návštěvnic demonstrace, které jinak nejsou na podobných emotivních akcích moc vidět, pak určitě potěšilo vystoupení poslankyně parlamentu ČR Olgy Havlové.

„Pro nás je zcela samozřejmá rovnoprávnost mužů a žen. Naše zákony chrání ženy před domácím násilím, máme svobodu vyznání a zákony proti týrání zvířat. Bohužel tyto záležitosti jsou ale pro většinu imigrantů neznámým pojmem. Mají jinou kulturu, jiné vyznání a podle islamského práva je žena majetkem muže,“ uvedla poslankyně za Moravskoslezský kraj a ještě doplnila: „Mrzí mne, že někteří naši politikové, jako například vicepremiér Babiš, jsou na veřejnosti proti imigraci, ale když mají k tomu odhlasovat užitečný zákon, jsou proti. Jinak mluví a jinak ve sněmovně hlasují, je to populismus. Evropa není nafukovací, a proto pomáhejme tam, kde je to třeba, tedy v místech konfliktů a nedopusťme, aby se ty konflikty stěhovaly k nám.“

V závěru svého příspěvku poslankyně uvedla, že se účastnila i podobných demonstrací v jiných středoevropských zemích, a že počet lidí, kteří proti islámu vystupují, utěšeně narůstá.

„Jsem rád, že nás tady dnes přišlo tolik, je to super, ale jedna demonstrace nic nevyřeší. Čeká nás ještě hodně práce. Protože, pokud náš boj nevyhrajeme, můžeme i dopadnout jako ti terorizovaní nebožáci v Pákistánu nebo Afghánistánu. V dnešní době by se pak stala z naší země planeta opic,“ zakončil poklidnou demonstraci šéf Bloku proti islámu Martin Konvička.

Autor reportáže Jan Štěpán

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…