Poslankyně ODS: Chceš pět tisíc? Nech se naočkovat, to měl Babiš říct seniorům

12.12.2021 17:23

Budoucí vláda premiéra Petra Fialy odmítá povinné očkování osob starších šedesáti let, jak ho naplánoval končící kabinet Andreje Babiše (ANO). Zástupci koalice ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů a STAN zdůrazňují, že český stát stále nevyčerpal všechny možnosti, jak občany oslovit a motivovat je k očkování. Podle poslankyně Zdenky Němečkové Crkvenjaš to měl Babiš vzít přes peníze.

Poslankyně ODS: Chceš pět tisíc? Nech se naočkovat, to měl Babiš říct seniorům
Foto: Facebookový profil Andreje Babiše
Popisek: Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO)

Ve druhé hodině Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS debatovali o současné covidové vlně v Česku poslanci – lékaři Zdenka Němečková Crkvenjaš (ODS), poslanec, člen výboru pro zdravotnictví David Kasal (ANO), odborný garant TSS pro zdravotnictví Marek Zeman a senátor, člen výboru pro zdravotnictví Karel Zitterbart.

Poslankyně Zdenka Němečková Crkvenjaš se vrátila do podzimu loňkého roku, kdy vláda ANO a ČSSD před krajskými volbami slíbila důchodcům vyplacení tzv. rouškovného, jednorázového příspěvku pěti tisíc korun za útrapy spojené s covidem. Podle lékařky a poslankyně ODS měla tehdy vláda seniorům, kteří byli i tehdy z hlediska covidu rizikovou skupinou, říct: vyplatíme vám příspěvek pět tisíc, pokud se necháte očkovat.

„Bylo by docela dobré, když vláda dávala pět tisíc důchodcům, tak aby to ještě podmínila tím, že dostanou pět tisíc, pokud se nechají naočkovat. Ta finanční odměna je jednou z možností. Druhá věc je dělat kroky předvídatelně a vysvětlovat a neměnit je ze dne na den,“ vyjádřila svůj názor Crkvenjaš.

Kasal uznal, že finanční motivace lidí k očkování je jistě jednou z cest, ale odmítl to spojovat s vyplácením důchodů.

Marek Zeman zdůraznil, že by se lidem mělo vytrvale opakovat, že je očkování ochrání před vážným průběhem nemoci covid-19.

„Drastické obrázky z JIP, které se pouštějí, aby občan věděl, co mu hrozí, když se nenechá očkovat, nemusejí být nutně taky dobře. Spíš si myslím, že je obecně dobré furt dokola zdůrazňovat, že očkování je prospěšné, a předejdete těm vážným průběhům,“ řekl Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…