Poslankyně Pastuchová (ANO): Variantě zachování a úpravy II. pilíře se nebráním

08.07.2014 14:59 | Zprávy

Minulý týden zrušila vláda poplatky u lékaře a v lékárnách. Podle Jany Pastuchové (ANO) však některé poplatky mohly zůstat zachovány. Již více než 20 let působí jako zdravotnický pracovník záchranné služby a od října loňského roku je také poslankyní. Zevrubně jsme tak hovořili nejen o problémech ve zdravotnictví, ale zajímalo nás také, jaké řešení by jako místopředsedkyně sociálního výboru preferovala v otázce důchodové reformy. Řeč byla i o nástrojích a opatřeních aktivní politiky zaměstnanosti a nejen o tom.

Poslankyně Pastuchová (ANO): Variantě zachování a úpravy II. pilíře se nebráním
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mgr. Jana Pastuchová (ANO)

Ve sněmovně jste již téměř rok. Co jste od práce v ní čekala a překvapila vás něčím?

Šla jsem do poměrně neznámého prostředí, takže těch překvapení bylo více. Asi nejvíce mě zarazilo, kolik času poslanci tráví při vlastním jednání řečněním o ničem, prokládaným přestávkami na jednání klubů. Je jasné, že občas je potřeba se radit, ale úmyslné zdržování se mi nelíbí. Co jsem od práce čekala? Zajímavou, náročnou, různorodou a mě naplňující činnost, při které budu mít možnost pomáhat lidem kolem sebe. Jinak bych to dělat nechtěla. A jsem moc ráda, že se to zatím plní.

Žen v politice ubývá. Byť je ANO v tomto výjimkou (vám osobně se také podařilo  přeskočit původně druhého Tibora Batthyányho, který se do sněmovny nedostal) a má silné zastoupení žen, čím si celkový úbytek vysvětlujete? A jak se díváte na návrh na zavádění kvót pro zastoupení žen ve vedení firem či v politice? Pomáhají podle vás kvóty ženám, nebo jim spíše škodí?

Myslím, že ženy jsou v politice citlivější a tvrdé politické vyjednávání nesou někdy hůř než muži. Jsou ale pochopitelně i výjimky. Jsem jednoznačně pro, aby bylo žen v politice více, a to právě kvůli citlivosti a jinému pohledu na věc, ale kvóty to podle mě nezajistí. Poměr by měl být hlavně přirozený a svazovat něco takového pevnými pravidly není cesta kupředu, ale zpět. Co mi ale hodně vadí, je rozdílné finanční hodnocení žen a mužů v rolích managerů a top managementu. Chtěla bych, aby se toto změnilo.

Proč jste si vybrala zrovna hnutí ANO a proč jste jako hnutí podle vás terčem kritiky celé opozice, ale částečně i médií?

Cítila jsem, že jen sedět a stěžovat si není dobře, že je třeba něco udělat, a hnutí ANO mělo od začátku podobnou rétoriku. Byli tam a stále jsou lidé, kteří to dělají s nadšením, a ne pro posty a pro peníze. Terčem je u nás v zemi většinou bohužel každý, kdo je úspěšný. V hnutí ANO jsme zvládli po krachu vlády Petra Nečase přesvědčit mnoho lidí, že politika má stále smysl, a z ničeho jsme vyrostli do vládní politické strany s řadou ministrů. Nedivím se tedy, že jsme terčem kritiky.

Jste členkou Výboru pro zdravotnictví. Co považujete v současné době za největší problém, který je třeba vyřešit?

Problémů našeho zdravotnictví je celá řada, stačí se podívat do denního tisku za poslední týden a těch témat je spousta. Jeden problém většinou souvisí s několika dalšími. Jako zdravotní setra jsem působila na různých odděleních, třeba na chirurgii, na ARO. Posledních 20 let pracuji u záchranky na různých pozicích - od záchranáře po top management. Bohužel tedy vím, o čem je řeč.

Aktuálně je na stole například projednávání zákonů o uznávání odborné způsobilosti lékařů i nelékařských povolání. Konkrétně u nelékařských povolání jsem zařazena do pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví, která bude zákon řešit. Další bolavé místo vidím ve snižování počtu personálu kvůli některým restriktivním opatřením. V lázeňství se propouští, v sociálních službách dochází k úbytku odborných zaměstnanců. Jedním z důvodů jsou i jedny z nejnižších výdělků v celé republice. Vím ale, že platy se snižují i jinde. Sociální oblast je úzce spjata s oblastí zdravotnictví, i proto jsem velice ráda, že mohu působit i ve Výboru pro sociální politiku, kde je problémů také mnoho.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…