Poslední zlo kauzy Mlejnek: Opět na Rakušanův účet. Přišlo ze STANu

31.08.2022 10:50 | Analýza

Šéf civilní rozvědky Mlejnek rezignuje na funkci. Část poslanců vyzvala k jeho výměně kvůli stykům s obviněným podnikatelem Redlem. Šéfa hnutí STAN a ministra Víta Rakušana Mlejnkovo rozhodnutí mrzí, ve STANu však všichni jednotní nejsou: Senátor Hraba uvedl, že Mlejnek nikdy neměl být jmenován. Komentátor Petr Honzejk pak sice přemýšlel, proč by mělo být hlasování o nedůvěře vládě, když toto mělo být jeho tématem, expremiér Andrej Babiš (ANO) to však vysvětlil.

Poslední zlo kauzy Mlejnek: Opět na Rakušanův účet. Přišlo ze STANu
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Projev Víta Rakušana na mimořádném volebním sněmu STAN.

„Krok pana ředitele Mlejnka je naprosto rozumný, ale především byl nevyhnutelný. Jen škoda, že takový krok nepřišel dřív a že k jeho jmenování i s vědomím toho, že se stýkal s momentálně obviněným Redlem, vůbec došlo. Nikdo z nás asi nemůže vědět, jestli pan Mlejnek něco udělal špatného nebo že by nebyl dostatečně dobrý. Ale tady je ve hře důvěra v instituce státu. Uprostřed krize, která se dotýká každého občana. A to je nebezpečné. Snad tento krok přispěje k uklidnění vyhrocené situace,“ napsal v reakci na rezignaci Mlejnka senátor Zdeněk Hraba (STAN).

„Petr Mlejnek je obětí honu na hnutí STAN a ministra Víta Rakušana. Ve Výboru pro bezpečnost i opoziční poslanci potvrdili, že měl kvalitní profesní profil. Chápu jeho rezignaci, protože tlak na něj byl neuvěřitelný,“ domnívá se však jiný zákonodárce za STAN, poslanec Pavel Letocha.

„Jediné možné řešení. Ty dva týdny, o které má zpoždění, napáchaly zbytečnou škodu i tak docela dost,“ zmínil následně exministr financí a poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

„Hlasování o nedůvěře má být proto, že Mlejnek je šéfem rozvědky a že rostou ceny energií. Mlejnek šéfem rozvědky už není a ceny energií na burze začaly padat. Jsem zvědav, co si Andrej Babiš a Tomio Okamura teď vymyslí. Tipuju, že Markéta Pekarová Adamová neupletla svetry pro dolních deset milionů,“ domnívá se komentátor Petr Honzejk.

K rezignaci Mlejnka se vyjádřil i expremiér Andrej Babiš (ANO). „Šéf rozvědky Mlejnek rezignoval. 20 dní poté, co Rakušan říkal, že pro jeho odvolání nevidí důvod a poté, co ho bránil i premiér Fiala. Že by všechno nebylo tak v pořádku, jak se nás uboze snažili přesvědčit? Reprezentant organizovaného zločinu Rakušan ale pořád zůstává. Mlejnek byl jen jedním z mnoha. Kolik takových ‚prověřených‘ lidí asi dosadil STAN do funkcí? Rakušan musí odstoupit. Trváme na tom. A zítra to před hlasováním o nedůvěře vládě Petra Fialy důrazně uslyší celá Česká republika. Na zítřejší schůzi Sněmovny se nic nemění, druhým důvodem je absolutní nezvládnutí energetické krize a selhání pana ministra Síkely. Řítí se na nás katastrofa, a místo toho, aby pan ministr nabídl recept, jak jí předejít, je odborníkům pro smích a lidi každé jeho další vystoupení děsí víc a víc,“ zmínil Babiš.

“Vemte si z něho příklad. Příklady táhnou,“ zareagoval europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

„Tohle nevypadá na úplně racionální úsudek, když je ministr Rakušan schopen po Mlejnkově měsíčním plácání v kontaktech s ‚nesvéprávným‘ Redlem, říct: ‚Petr Mlejnek měl veškeré předpoklady, aby funkci ředitele vykonával dobře,“ poznamenal šéfredaktor Seznam Zpráv Jiří Kubík.

„Tomu říkám ‚dobře investovaný‘ politický kapitál premiéra Fialy a vicepremiéra Rakušana, kteří ho hájili do posledního dechu. CTK: Sef civilni rozvedky Mlejnek rezignuje na funkci. Potvrdil to http://Lidovky.cz,“ dodal také Kubík.

„Bylo to nevyhnutelné. Pozoruhodné je, kolik kreditu vláda marnou obhajobou Mlejnka promarnila až proti sobě otočila velká nezávislá média,“ uvedl k celé věci Daniel Hůle z Člověka v tísni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …