Posledním místopředsedou KDU-ČSL se stal Petr Hladík

30.03.2019 12:00

Posledním místopředsedou KDU-ČSL se v nové volbě stal náměstek brněnské primátorky Petr Hladík, byl jediným kandidátem. Získal 290 hlasů, celkem bylo vydáno 375 hlasovacích lístků. Zprávu přinesla ČTK.

Posledním místopředsedou KDU-ČSL se stal Petr Hladík
Foto: kduprobrno.cz
Popisek: Petr Hladík (KDU-ČSL)

Doplnil tak nové místopředsedy, kterými jsou předseda lidoveckého poslaneckého klubu a neúspěšný kandidát na předsedu Jan Bartošek, náměstek havířovského primátora Bohuslav Niemiec a náměstek jabloneckého primátora Štěpán Matek.

Hladík zůstal ve volbě osamocen poté, co nominaci odmítlo dalších deset navržených lidovců. Mezi nimi byl i neúspěšný aspirant na předsedu Marian Jurečka, který byl dosud prvním místopředsedou. V pátek ho nahradila senátorka Šárka Jelínková.

Volba posledního místopředsedy se v pátek nečekaně zdramatizovala. Zatímco Bartošek, Niemiec a Matek uspěli hned v prvním kole, ani v druhém, ani ve třetím kole delegáti nedali dostatek hlasů poslanci a dosavadnímu místopředsedovi Jiřímu Miholovi či senátorce Jitce Seitlové. Novou volbu tak sjezd odložil na dnešní dopoledne. Předsedou strany se v pátek stal poslanec Marek Výborný a po osmi letech nahradil v čele KDU-ČSL Pavla Bělobrádka.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Hladík kandidoval proto, aby se podařilo sjezd zdárně dotáhnout. V páteční volbě posledního místopředsedy se totiž uskutečnila tři kola, z nichž vítěz nevzešel. „Pro mě je prioritou Brno, ale jako náměstek primátorky každý týden jezdím do Prahy, takže jeden den budu věnovat straně a ministerstvům. Myslím si, že to tak vhodně skloubím,“ uvedl Hladík.

Věnovat se chce suchu a změně klimatu. „Zemi jsme dostali od našich dědů a pradědů a musíme ji předat našim vnukům. Nemůžeme ji předat takhle, musíme ji nastavit. Bude nás to stát hodně úsilí a hodně peněz, ale KDU-ČSL musí být vlajkovou lodí, která dotáhne konkrétní opatření,“ zdůraznil Hladík.

Jako místopředseda se chce věnovat i spolupráci s komunálními politiky. Podle Hladíka sjezd ukázal vůli po změně. „Mají přijít noví mladí lidé, kteří už dnes mají pozice v komunální politice. Mezi místopředsedy budeme tři náměstci primátora nebo primátorky z Brna, Havířova a Jablonce. Je to jasný vzkaz, že jdeme odspodu,“ řekl Hladík. Připomněl, že on sám, Matek i Niemiec vstoupili do strany za předsedy Pavla Bělobrádka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…