Pospíšil kolegům z ODS: Mrzí mě, co říkáte. Já mlčím, i když bych nemusel

31.07.2012 8:38

Bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se v pondělí mohl radovat, když jeho nástupce Pavel Blažek jmenoval Lenku Bradáčovou vrchní státní zástupkyní v Praze. Blažek ovšem nařkl Pospíšilovy podřízené z manipulací s návrhem na jmenování Bradáčové. To Pospíšila zamrzelo, ale upozorňuje na to, že se podařilo dotáhnout do konce to, o co dlouho usiloval, píší Hospodářské noviny.

Pospíšil kolegům z ODS: Mrzí mě, co říkáte. Já mlčím, i když bych nemusel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil a Petr Nečas

Podle Pospíšila je důležité, že lidé vidí, že se podařilo dokončit změny na státním zastupitelství, které si předsevzal. „Že mě výroky některých mých kolegů lidsky mrzí a nerozumím jim, to je také pravda. Navíc, když já se zdržuji jakýchkoliv komentářů a nemusel bych,“ řekl pro HN.

Bude Pospíšil konkurovat Nečasovi na podzimním kongresu?

Pospíšil teď bude kandidovat na hejtmana Plzeňského kraje v podzimních volbách. Podle HN se lidé okolo současného předsedy ODS a premiéra Petra Nečase obávají, že by Pospíšil mohl Nečasovi konkurovat na podzimním kongresu strany, pokud by na Plzeňsku uspěl.

Spory v ODS veřejně propukly až 27. června, když premiér odvolal Pospíšila z funkce ministra spravedlnosti. Oficiálně kvůli tomu, že nezvládl hospodaření resortu, když žádal o zvýšení rozpočtu.

Nečasovi lidé rozšiřovali zprávy, že se návrh na jmenování Bradáčové nedostal k Pospíšilovi

Pospíšil to ale odmítl a naznačil, že by důvod mohl být někde jinde. Podle médií mohla být skutečnou příčinou návrh na jmenování Lenky Bradáčové, kterému chtěl Pospíšil vyhovět.

To ovšem Nečas odmítl a jeho spojenci pak podle Hospodářských novin začali rozšiřovat zprávy, že se k Pospíšilovi nedostal návrh na jmenování Bradáčové. Podle současného ministra spravedlnosti Blažka dorazil oficiální návrh na ministerstvo až 3. července hodinu před jeho nástupem do funkce.

Do té doby měl být návrh uložený v trezoru. Na ministerstvu si ho převzal Pospíšilův náměstek Filip Melzer. „Informaci považuji za mimořádně závažnou. Definitivně se tak i formálně potvrzuje, že návrh na jmenování paní Bradáčové nemohl být důvodem k odvolání bývalého ministra spravedlnosti. Někdo jen této situace účelově znežil k rozpoutání hysterické kampaně proti premiérovi,“ prohlásil v pondělí šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Stanjura uhodil na Pospíšila, že rozpoutal hysterickou kampaň proti premiérovi

Podle HN tak zaútočil na Pospíšila. Do něj se opřel také premiér Nečas, podle kterého Pospíšila podporuje šedá eminence ODS Roman Jurečko.

Ministr Blažek přesto jmenoval Lenku Bradáčovou do funkce. Nenašel prý důvod, proč jí nejmenovat. Bradáčová na Vrchním státním zastupitelství v Praze vystřídá Vlastimila Rampulu, kterého ministr odvolal po dvou letech právních sporů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…