Pospíšil mluvil v Českém rozhlasu o Zemanovi i Babišovi. Jeho vládu nehodnotím dobře, řekl

23.03.2018 17:26

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil se v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu Českého rozhlasu vyjádřil k aktuální politické situaci. Mimo jiné hovořil o připravované vládě Andreje Babiše (ANO).

Pospíšil mluvil v Českém rozhlasu o Zemanovi i Babišovi. Jeho vládu nehodnotím dobře, řekl
Foto: TV Prima
Popisek: Jiří Pospíšil hostem Partie na TV Prima

„Věnuji se agendě europarlamentu i české politické scéně,“ poznamenal úvodem Pospíšil. „Zatím to stíhám. Jsem zvyklý pracovat od rána do večera. Nemám rodinu, tak pracuji i víkend,“ sdělil. 

„Vláda podle mě dělá kroky, která dělat nemá. Vláda, která nemá důvěru, má být jen udržovací vláda,“ domnívá se Pospíšil a poukázal na důležitost Ústavy. Následne se rozhovořil o personálních čistkách a slibování vysokých finančních prostředků. „Nehodnotím tuto vládu dobře,“ řekl kriticky Pospíšil. „Babiš mate veřejnost a vytváří dojem, že chce vládnout a my ostatní mu v tom bráníme. Ale to není pravda, on jen musí najít koaličního partnera,“ sdělil. 

Následně se Pospíšil vyjádřil i k prezidentu Miloši Zemanovi. „Celou dobu mandátu Miloše Zemana jsme k němu věcně kritičtí,“ podotkl Pospíšil. „Ve chvíli, kdy při inauguračním projevu napadá prezident veřejnoprávní média, tak my u toho nechceme být,“ zdůvodnil Pospíšil odchod z Vladislavského sálu při inauguraci. Zároveň dodal, že by čekal větší tlak na Andreje Babiše, aby získal důvěru. 

Vznikající vládu ANO a ČSSD s tichou podporou komunistů vnímá jako vládu levicovou. Sdělil také to, že se obává, aby ČSSD nebyla v Parlamentu nahrazena hlasy SPD Tomia Okamury. „Jsme připraveni být aktivní, k vládním návrhům zákonů předkládat alternativy,“ dodal.

Pospíšil pak pohovořil o spolupráci pravicových stran v komunálních i senátních volbách, například se STANem, s KDU-ČSL a s ODS. Hovořil však také o bývalém předsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi. „Andrej Babiš kolem něj vytvořil určitou aureolu, pověst. Je to podpásová argumentace,“ míní Pospíšil. 

Závěrem Pospíšil uvedl, že se obává o demokracii v Česku. Mnohé události nás podle něj posouvají na Východ. „My jsme jednoznačně evropští a jasně chceme hájit naši orientaci na Západ. Být v Evropské unii a v NATO,“ zmínil Pospíšil. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…