Pospíšil ze sněmovny odcházet nehodlá. Žádné prohlášení, které by jej nutilo, neexistuje

31.01.2014 18:42

Jak se ukázalo, v archivech občanských demokratů neexistuje čestné prohlášení Jiřího Pospíšila, které před podzimními volbami měli podepsat všichni kandidáti – pokud by opustili poslanecký klub ODS, vzdali by se místa poslance.

Pospíšil ze sněmovny odcházet nehodlá. Žádné prohlášení, které by jej nutilo, neexistuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Všichni kandidáti do Poslanecké sněmovny za ODS museli před volbami podepsat jakýsi „etický kodex“. Podpis měl zaručit, že pokud by někdo opustil poslanecký klub, musel by se vzdát i svého poslaneckého křesla. Jiří Pospíšil ale podle svých slov proti usnesení protestoval a text nepodepsal – ze sněmovny tedy neodejde.

„Prohlášení byla spolu s lustračními osvědčeními přílohou kandidátních listin, které se archivují v regionálních kancelářích ODS. Všemi regionálními manažery, včetně plzeňského, jsem byl ujištěn, že všichni kandidáti všechny dokumenty řádně dodali," uvedl pro Lidovky.cz manažer strany Jan Kočí.

Pospíšilovo prohlášení ovšem není k nalezení. „V tuto chvíli je nicméně jisté, že čestné prohlášení Jiřího Pospíšila, které měl zajistit plzeňský regionální manažer, neexistuje," potvrdil Kočí.

K situaci okolo bývalého ministra spravedlnosti se vyjádřil na Twitteru i předseda ODS Petr Fiala. „Není důležité, jestli někdo fakticky (ne)podepsal, že se vzdá mandátu, když odejde z klubu. Věděli jsme, že je to podmínka kandidatury," napsal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…