Posprejovaly sochu Churchilla v Praze, teď Čechům vzkazují: Taky jste rasisté, podívejte na Romy a uprchlíky!

14.06.2020 10:58

V souvislosti s rasovými nepokoji, které vzedmula násilná smrt černocha při policejním zásahu ve Spojených státech, se v pátek na soše bývalého britského premiéra Winstona Churchilla na stejnojmenném náměstí v Praze 3 objevil nápis „Byl rasista. Black Lives Matter“. Autorky svůj čin vysvětlují v prohlášení, které má k dispozici redakce serveru a2larm.cz.

Posprejovaly sochu Churchilla v Praze, teď Čechům vzkazují: Taky jste rasisté, podívejte na Romy a uprchlíky!
Foto: Repro Twitter @RaheemKassam
Popisek: Poškozená socha Winstona Churchilla

Anketa

Petr Nečas nebo Robert Šlachta. Kdo je pro vás důvěryhodnější?

hlasovalo: 16218 lidí
„Posprejovaly jsme sochu Winstona Churchilla na Žižkově. Neučinily jsme tak z dlouhé chvíle nebo nutkání ničit majetek, nekritické uctívání vysokého britského státníka nám leží v žaludku už dlouhou dobu, momentálním načasováním jsme chtěly odkázat k událostem posledních dní, poukázat na jejich celosvětovou provázanost a vyjádřit solidaritu probíhajícím bojům za rovnoprávnost,“ vysvětlují autorky, co je k poničení Churchillovy sochy vedlo.

V českém prostředí je podle nich zvykem se tvářit, že se nás zahraniční události netýkají. „Rasismus ve všech svých nejrůznějších formách je zásadním problémem společnosti. Není ostudou přiznat si, že máme problém, a pokusit se ho řešit, ostudné je zavírat před ním oči,“ píší dále ve svém prohlášení.

Zmiňují například český přístup k Romům nebo uprchlíkům, který je toho živoucím důkazem. „Rasismus je způsob myšlení, který je v nás hluboce zakořeněn. Reprodukuje se v rámci institucí, vzdělávání, kultury a také skrze způsob vyprávění historie,“ podotýkají s tím, že není jejich zájmem historii přepisovat, ale konečně ji číst včetně pasáží, které jsou nepříjemné.

„Přehodnocení našeho přístupu k historii jako celku i k jejím jednotlivým událostem a reprezentantům nám může pomoci vyvázat se z kategorií, ve kterých jsme navyklí uvažovat,“ věří autorky.

Povědomí o činech Winstona Churchilla je podle nich zaměřeno na jeho úspěchy, které mu neupírají. Poukazují však i na jeho zásadní prohřešky, jako byl hladomor v Bengálsku, použití chemických zbraní proti demonstrujícím v Iráku, střílení do stávkujících horníků ve Walesu v roce 1910, nebo britské detenční tábory v Keni. Stejně také nesouhlasí s tvrzením, že jeho rasismus a antisemitismus nebyly v dobovém kontextu výjimečné.

„V článcích, které se v návaznosti na naši akci objevily, se skloňuje především hodnota poničeného materiálu a cena následného vyčištění. Je až fascinující, jak jsou lidé schopni mávnout rukou nad násilím páchaným na lidských životech, když se někdo dotkne majetku,“ uvádějí znepokojeně autorky, které nechtějí, aby pod zprávami o vandalismu zanikl celkový kontext. „Ocitáme se zde v rozporu mezi legalitou a legitimitou, někdy je nutné hranice zákona překročit, aby došlo k reakci,“ dodávají.

Ne vždy jsou podle jejich názoru sochy připomínkou historie, třeba když obývají veřejný prostor bez doplňujících informací a slouží pouze jako nástroj pocty. „Pevně doufáme, že jsme minimálně přispěly k otevření debaty, i když se jí bohužel nemůžeme účastnit nebo dostaneme za uši – i přes to, že nápis už vzala voda,“ píší závěrem svého prohlášení.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…