Postaví Korejci další blok v Dukovanech? Podle velvyslance mají jednu výhodu

09.04.2023 6:30

Kontakty mezi korejskými a českými firmami ohledně případné spolupráce na stavbě nového jaderného bloku v Dukovanech jsou časté.

Postaví Korejci další blok v Dukovanech? Podle velvyslance mají jednu výhodu
Foto: cez.cz
Popisek: Jaderná elektrárna Dukovany

Jižní Korea má výhodu, že společnost Doosan Enerbility má pobočku v Plzni, takže turbína i další součásti by měly být vyrobeny v Česku. ČTK to v rozhovoru řekl český velvyslanec v Soulu Gustav Slamečka.

Jihokorejská firma KHNP je jedním ze tří uchazečů o stavbu nového bloku v Dukovanech. Dalšími jsou severoamerický Westinghouse a francouzská společnost EDF. Blok by měl být hotový v roce 2036. Společnost ČEZ, která má tendr na starosti, v současnosti analyzuje nabídky zájemců. Finální nabídky by uchazeči měli podat v polovině září.

„Mimo tendr se uskutečňují neustále kontakty mezi korejskými a českými firmami ohledně spolupráce, protože víme, že jednou z podmínek tendru je i zapojení českého průmyslu," uvedl Slamečka. „Korea má velkou výhodu v tom, že společnost Doosan Enerbility je matkou plzeňské Doosan (Škoda Power), takže se počítá s tím, že by turbína měla být vyrobená v České republice. A nejenom turbína, ale i další součásti," doplnil.

Zástupci korejské strany podle velvyslance už několikrát navštívili Česko a nabízeli různé formy spolupráce. Ta je podle něj i na úrovni vědecko-technické. „Lze zmínit velmi zajímavou nabídku korejské univerzity, která vychovává jaderné odborníky, kde nám v nedávné době úspěšně ukončil první český student magisterské studium. A také tam jezdí studenti na výměnu," přiblížil Slamečka.

„Hlavní věcí, kterou nesmíme opomenout, je to, že Korea si je schopná zabezpečit celý řetězec v jaderném průmyslu. Od výroby paliv až po zpracování zbytkového paliva. Je to schopna zabezpečit vlastními silami," doplnil velvyslanec.

Kooperovat s českým průmyslem chtějí v případě úspěchu v dukovanském tendru také ostatní uchazeči. Westinghouse by mohl v budoucnu na svých jaderných projektech v Česku i v okolních zemích spolupracovat až s 200 dodavateli z ČR, řekl nedávno ČTK šéf Westinghouse ČR Petr Brzezina.

EDF v závěru loňského roku uvedla, že chce svou nabídku opřít o silné zapojení českého dodavatelského řetězce. Využít přitom plánuje své zkušenosti z praxe, kdy například při stavbě v Británii měli tamní dodavatelé zastoupení 64 procent. Podle studie Vysoké školy ekonomické v Praze by se český průmysl mohl na stavbě v Dukovanech podílet až z 65 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…