Posunout volby. Janeček a Diviš se nevzdávají, nové informace

04.12.2022 21:23

Třináct stížností souvisejících s registrací do prezidentské volby doputovalo k Nejvyššímu správnímu soudu. V médiích rezonují nejvíce dvě stížnosti – a to Karla Diviše a Karla Janečka. Jakou mají šanci, že je soud vrátí zpět do hry, udělali chybu oni, nebo úředníci? A budou dál pokračovat v kampani? A co termín voleb – hrozí jeho posunutí? O tom se hovořilo v pořadu Divoká karta na CNN Prima NEWS.

Posunout volby. Janeček a Diviš se nevzdávají, nové informace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Janeček

Karel Janeček odevzdal přes 70 tisíc podpisů, ministerstvo mu však uznalo jen 48 tisíc. Neuznalo ani jeho vlastní podpis – uvedl totiž nečitelně číslo občanského průkazu. „Určitě jsem v tomto chybu neudělal. To vůbec není to podstatné. S velkou pravděpodobností je chyba v systému. Ten systém je úplně špatně, je netransparentní, neférový. Nejen ten systém, ale i software. Cílem ústavy je, aby kandidáti sehnali podpisy lidí. Mají se kontrolovat podpisy. To se vůbec kontrolovat nedá, takže se kontroluje seznam údajů. Ale cílem je identifikovat, zda ten člověk mohl dát podpis,“ poznamenal Janeček. „Když ten stroj načte číslo občanky a přečte něco jiného, měl by se podívat na datum narození... Software by měl být mnohem chytřejší,“ zmínil Janeček.

Dalšímu vyřazenému, Karlu Divišovi, chybí k překonání padesátitisícové hranice něco málo přes 100 podpisů. „Nejde o 116 lidí. Jde o pouhých 33 lidí. Vzhledem k tomu statistickému přepočtu jde o to, že pokud Ministerstvo vnitra by ztotožnilo z těch dvou vybraných vzorků 33 lidí, v tuto chvíli by ten koeficient chybovosti klesl natolik, že při tom přepočtu já bych vlastně měl podle toho pravděpodobnostního přepočtu těch padesát tisíc podpisů. A můj případ samozřejmě běží, do těch dat jsem se hodně ponořil,“ zmínil Diviš. Ten nyní očekává, že dojde k přepočítání jeho podpisů. 

„Souhlasím s Karlem, že je chyba v tom systému, že při ručním nějakém počítání a přepočítávání ten úředník, který má nějakou pracovní dobu, těch kandidátů je tam x, a má hledat, jestli jedno písmenko je jednička, dvojka...,“ vypočítával úskalí systému Diviš. 

„V kampani budu pokračovat dál. V tuto chvíli se považuji za kandidáta. Mám svědomí čisté a vím jednou provždy, že jsem přes padesát tisíc podpisů nasbíral,“ řekl Diviš. „V této situaci by se ale kampaň měla zastavit. Měly by se prošetřit podpisy i nerovné podmínky kandidátů a posunout termín voleb. O jakou dobu, to nevím, záleží, jak dlouho by trvalo prošetření,“ dodal také Diviš. Obdobně hovořil i Janeček. Hovořil o tom, že je třeba tu věc vyšetřit. „Technicky jde o měsíce, ne o rok,“ uvedl pak k posunutí volebního termínu Janeček.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…