Potápění lodí: Ale vždyť se sem nedostanou ani uprchlíci, kteří jsou opravdu v nouzi, naříká expert

25.06.2015 7:46

Podle experta na obranu evropských hranic Martina Hrabálka má plán námořních operací ve Středozemním moři proti pašerákům lidí řadu trhlin. Likvidace plavidel zabrání v cestě do Evropy mnoha lidem, kteří mají na azyl nárok, řekl pro server iDNES.cz.

Potápění lodí: Ale vždyť se sem nedostanou ani uprchlíci, kteří jsou opravdu v nouzi, naříká expert
Foto: thinkstock.com
Popisek: Uprchlíci z Afriky, ilustrační foto

„Potápěna a zabavována by měla být prázdná plavidla prokazatelně použitá k pašování. Při lukrativitě ‚byznysu‘ se ale dá očekávat, že by si pašerácké skupiny byly schopny opatřit další plavidla,“ uvedl Hrabálek, který působí na Fakultě regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity v Brně. Potápění lodí má být druhou fází operace, pokud ji schválí Rada bezpečnosti OSN. První fází je mapování sítě pašeráků.

Pašeráci však často k dopravě lodí z Libye do Itálie používají rybářské bárky, které si pronajímají jen na jednu cestu, nebo nafukující gumové čluny. Nad tímto řešením Evropské unie se tak pozastavuje i kapitán italské pobřežní hlídky Paolo Cafaro, který uvedl, že problém migrace vojenská opatření nevyřeší. „Uprchlíci se budou snažit najít jiné způsoby,“ uvedl.

Hrabálek jeho slova potvrzuje. „Z mého pohledu by spíše než k zastavení došlo k přesměrování migračního toku. Nadto si je nutné uvědomit, že samotná likvidace plavidel bude prakticky bránit v cestě do Evropy spoustě osob, u kterých se dá očekávat nárok na azyl,“ uzavřel expert.

Původní text čtěte ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…