Potravinová katastrofa. Světová banka bez obalu

21.04.2022 7:54

Alexej Poliščuk, vysoký úředník ruského ministerstva zahraničí, ruské státní agentuře TASS sdělil, kdy Rusko ukončí válku, kterou ruské ozbrojené síly rozpoutaly na Ukrajině. Američtí analytici popsali, jak zatím pokračuje další část ruské invaze na Donbasu. A Světová banka znovu bije na poplach. Obává se hladomoru vyvolaného ruským vpádem na Ukrajinu.

Potravinová katastrofa. Světová banka bez obalu
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: obilí

„Speciální vojenská operace skončí, jakmile budou splněny její úkoly. Mezi ně patří ochrana civilního obyvatelstva Donbasu, demilitarizace a denacifikace Ukrajiny a také eliminace hrozeb pro Rusko přicházejících z ukrajinského území v důsledku angažmá Severotlantické aliance na ukrajinském území,“ řekl.

Ruští agresoři mezitím dál útočí na komplex oceláren Azovstal v Mariupolu, v poslední baště ukrajinského odporu v tomto přístavním městě, kde před ruským vpádem žilo na 450 tisíc lidí.

Američtí analytici však hlásí, že ruští okupanti nedosáhli žádného výraznějšího úspěchu na Donbasu, kam se teď soustředí hlavní ruský nápor.

A světová banka dál bije na poplach.

David Malpass ze Světové banky řekl BBC, že svět čelí „lidské katastrofě“ vyplývající z potravinové krize, která vznikla v důsledku ruské invaze na Ukrajinu.

Podle BBC Světová banka vidí i další problémy. Kombinace masivních pandemických dluhů s rostoucími úrokovými sazbami a rostoucími cenami je podle Světové banky skutečně toxická. Chudší země proto stále častěji vznášejí dotaz, zda jim dluhy z časů pandemie budou odpouštěny. BBC však upozorňuje, že světoví věřitelé prozatím nedali jasnou odpověď. Kupříkladu Čína prý odmítá sdělovat, za jakých podmínek půjčovala různým zemím peníze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…