Potraviny po novém roce zlevní, slibovala vláda. Teď Prouza vyložil, proč nezlevní

13.11.2023 20:38

Premiér Petr Fiala ještě před svojí památnou cestou na nákup do Německa českým občanům slíbil, že ceny potravin budou postupně klesat. Začátkem září se na tom měl mimo jiné domluvit se zástupci osmi velkých obchodních řetězců. Podle poradce prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu a viceprezidenta Hospodářské komory Tomáše Prouzy ale ve skutečnosti dojde od ledna k dalšímu zdražování kvůli rostoucím cenám elektřiny.

Potraviny po novém roce zlevní, slibovala vláda. Teď Prouza vyložil, proč nezlevní
Foto: Repro Facebook
Popisek: Mléko v obchodním řetězci

Premiér Fiala a ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) dlouhodobě neúspěšně řeší rostoucí ceny potravin v Česku. Fiala přitom ještě začátkem září sliboval, že po schůzce se zástupci osmi velkých obchodních řetězců dojde ke snižování cen potravin. Dopomoci by k tomu mělo snížení DPH na potraviny ze současných 15 % na 12 %.

Vláda podle Fialy sice nemá přímý vliv na ceny potravin, chce se ale všemi dostupnými prostředky snažit o jejich snížení. „Vláda neurčuje ceny potravin, budeme dál mluvit se zemědělci a obchodníky, tak aby ceny a kvalita byly uspokojivé,“ uvedl premiér v září, jak informuje server e15.cz.

Ve Sněmovně Fiala několikrát zopakoval, že díky vládnímu tlaku na zemědělce a potravináře už ceny potravin klesají a nyní je právě na obchodních řetězcích, aby toto i díky sníženému DPH do konečných cen propsaly. „Mám pocit, že jsme někomu lidově řečeno šlápli na kuří oko,“ uvedl premiér směrem k potravinářských firmám včetně Agrofertu, které loni měly rekordní zisky.

„Zisky jsou rekordní a ceny potravin jsou taky rekordní. Je potřeba udělat něco, aby tomu tak nebylo,“ řekl premiér. Cestou je podle něj tlak státu na všechny účastníky procesu výroby a prodeje potravin, aby se jejich ceny snížily. „A hle, ono to funguje,“ dodal Fiala.

Jak ale premiér zjistil na svém nákupu v Německu, v Česku jsou potraviny nadále dražší než v sousedních zemích, ačkoliv například Němci mají několikanásobně vyšší výplaty. Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu a viceprezidenta Hospodářské komory Tomáše Prouzy navíc ceny potravin nejspíše od nového roku nadále porostou, a to kvůli dražším energiím. Ty podle rozhodnutí Energetického regulačního úřadu zdraží o desítky procent.

„Jak zemědělství, tak potravinářství jsou velmi energeticky náročné provozy. Tak prostě tu spotřebu energie máte výrazně vyšší než v jiných částech ekonomiky. Takže jakékoliv navýšení cen energie od ledna znamená výrazné navýšení cen potravin,“ podotkl v neděli Prouza v Otázkách Václava Moravce.  

To, že by mohlo dojít ke skokovému navýšení cen potravin, slýchá Prouza podle svých slov i od dodavatelů. „A není to jen kvůli cenám energií, od ledna se zvyšují daně z nemovitostí, daně ze zisku, vláda rozhodla o zásadní změně pravidel pro zaměstnávání na dohody, což zdraží zase práci. Proti tomu půjde to snížení DPH na potraviny o tři procentní body dolů, ale z těch prvních reakcí, které už máme od našich českých dodavatelů, tak je to prostě navýšení výrazně vyšší než ta minus tři procenta na DPH. Když to strašně zjednoduším, tak to staví do obrovské nevýhody české potravináře. Jsme pod velmi silným tlakem prodávat co nejlevnější potraviny, ale to v řadě případů bohužel znamená sáhnout po potravině z dovozu místo po té české,“ dodal Prouza.

Prouza, který je poradcem ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN), přitom nedávno také ubezpečoval, že díky přesunutí potravin do nižší sazby DPH potraviny zlevní. Nyní ale otočil a všechny už připravuje na další zdražování.

„Na jednu stranu vláda od ledna sníží DPH na potraviny, což je dobře – že se snaží lidem ulevit. Na druhou stranu stejná vláda kývla na výrazné zdražení energií, což se promítne do cen,“ sdělil pro CNN Prima NEWS.

Podle potravinářů nastane zdražení až o deset procent. „V ceně se to promítne. Ať už jde o pekaře, kteří musejí používat výrazné množství energií na pečení, ale bavíme se také o mlékařích či masařích, kteří na jednu stranu chladí a na druhou zahřívají,“ uvedla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

Podle ministra zemědělství Výborného jde ze strany potravinářů a obchodníků už jen o výmluvy, jak nadále vydělávat na českých občanech. „Odmítám, aby tady někdo hrál nějakou hru, že máme dražší energie,“ řekl pro CNN Prima NEWS. Podle poslance a exministra zemědělství Petra Bendla (ODS) řetězce chtějí vládu tahat za nos.

Exministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) vládu kritizuje s tím, že by měla místo neustálých schůzek s potravináři a obchodníky přinést jiný nástroj na zlevnění potravin. „Skutečně spadli z Marsu. Domnívají se, že se domluví s komerčními korporáty a zahraničními subjekty,“ uvedl Havlíček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…