Potřebujeme víc Babišů! Nedělejte z něj obludu. Podívejte se, kdo to napsal

25.08.2014 12:32

Politolog a historik Jan Berwid-Buquoy je zvědavý, s čím příště přijdou kritici ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Bratislavský soud jim v červnu způsobil velké zklamání, když prohlásil, že Babiš s StB nespolupracoval. Historik se také pustil do bývalého šéfredaktora časopisu Reflex Pavla Šafra, podle něhož Babiš ohrožuje liberální demokracii. S tím ale Berwid-Buquoy nesouhlasí a tvrdí, že bychom v politice potřebovali více takových Babišů.

Potřebujeme víc Babišů! Nedělejte z něj obludu. Podívejte se, kdo to napsal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Která strana nejvíc vybouchne v komunálních a senátních volbách? Kde bude největší zklamání ze zaostání za očekáváním?

6%
52%
1%
21%
14%
1%
4%
0%
hlasovalo: 23155 lidí

Berwid-Buquoy ve svém článku na profilu na ParlamentníchListech.cz uvádí, že se jeho bývalý šéf z časopisu Reflex Pavel Šafr ujal role virtuálního ledoborce. Napsal totiž, že Babiš ohrožuje liberální demokracii.

Babiš byl vhozen do pytle s nesourodými osobnostmi – Putinem a Orbánem

Šafr hodil Babiše do jednoho pytle s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Absolutní nesourodost těchto osobností je jasná, tvrdí Berwid-Buquoy.

Celý článek ZDE.

Putin je autoritativním vůdcem Ruska. Nemůže tam ovšem ohrožovat liberální demokracii, protože tam žádná není. Orbán je maďarský konzervativní politik se svéráznými názory a s obavami, aby v jeho zemi nedocházelo k devastaci sociálních hodnot. Orbán prohlásil, že je potřeba opustit systém liberální demokracie. Pavla Šafra tento výrok šokoval.

„Předpokládat, že náš společenský systém není definitivní a je třeba jej permanentně reformovat, není přece žádným mravnostním zločinem, nýbrž dějinnou nutností,“ tvrdí historik Berwid-Buquoy.

Babiš se snaží liberální demokracii zachránit a ne ji ohrožovat

Před úpadkem české pravice se v Česku projevovaly příznaky úpadku a demoralizace. Na základě toho se prý Andrej Babiš rozhodl vstoupit do politiky. Podle Berwid-Buquoye se jedná o zoufalý akt úspěšného podnikatele, který se spíš pokusil liberální demokracii zachránit a ne ji ohrožovat.

Pavel Šafr považuje současného ministra financí za psychopata kvůli tomu, že údajně trpí patologickou rozpínavostí, kterou nemůže nikdo zastavit. Berwid-Buquoy ale namítá, že žijeme v době takzvaného kapitalismu s lidskou tváří. Už Karel Marx prohlašoval, že bez akumulace kapitálu nemůže systém tržního hospodářství existovat.

Podle Šafra je kapitalismus s lidskou tváří výplodem duševní choroby

Podle bývalého šéfa časopisu Reflex je ovšem kapitalismus s lidskou tváří pouhým výplodem duševní choroby. Berwid-Buquoy ale uklidňuje, že si Andrej Babiš nenakupuje příznivce, aby o něm psali pěkné články. Sám sebe uvádí jako příklad. O Babišovi napsal řadu věcných článků, ale za žádný prý nedostal ani korunu. Obavy ze vzniku neliberálního státu tedy nejsou namístě.

Pokrok umožňuje konstruktivní myšlení. Potřebovali bychom v politice více Babišů 

Historik také uvádí, že společenský pokrok nezpůsobuje kritické myšlení. To spíš vyvolává nekontrolovatelnou anarchii hloupých názorů. Pokrok způsobuje konstruktivní myšlení, které je schopné uznat hodnoty.

„Vytvářet tedy z Andreje Babiše nebezpečného démona je naprosto scestné a kontraproduktivní. Mně spíš dělá starost jiná skutečnost: Takových Babišů bychom potřebovali v politických stranách daleko více, ale kde je vzít?“ pokládá si otázku Berwid-Buquoy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …