Potvrzeno. Komárka pozval imunitní výbor na úterní jednání

10.01.2018 22:16

Imunitní výbor si na úterý pozval bývalého detektiva Jiřího Komárka, řekl novinářům předseda poslaneckého klubu TOP 09 a člen výboru Miroslav Kalousek. Označil to za nehoráznost a věc, která výboru nepřísluší. Další ze členů výboru, Marek Výborný (KDU-ČSL), uvedl, že pro pozvání Komárka hlasovali poslanci za ANO a SPD. Hledají se podle něj důvody, aby hnutí SPD změnilo názor a odmítlo vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka.

Potvrzeno. Komárka pozval imunitní výbor na úterní jednání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mimořádné zasedání mandátového a imunitního výboru z důvodu vydání poslanců Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání

Kalousek uvedl, že mandátovému výboru podobné usnesení nepřísluší. Připomněl, že Komárek je nepravomocně odsouzený. Výboru má podle Kalouska za úkol Komárek sdělit „cosi, co si kolegové přejí slyšet“. „Připomínám, že výbor není orgán činný v trestním řízení ani soud, nepřísluší mu předvolávat si svědky,“ konstatoval.

Výborný připomněl, že Komárek musí být kvůli výpovědi u výboru zbaven mlčenlivosti, což považuje za vysoce nereálné. „Působí to na mě, že hledáme důvody, aby se změnilo stanovisko SPD,“ uvedl. Poslanci Svobody a přímé demokracie zatím uvádějí, že se nic nezměnilo od posledního hlasování sněmovny o vydání Babiše a Faltýnka, takže budou hlasovat pro.

Lidovci před koncem zasedání výboru uvedli, že mají od ANO příslib, že výbor stihne do 14:00 v úterý přijmout usnesení, zda oba poslance vydat. Podle Výborného jde o gentlemanskou dohodu i v rámci výboru.

Komárek by podle předsedy pirátské frakce Jakuba Michálka měl údajně mít kompromitující informace na vyšetřovatele případu Čapí hnízdo Pavla Nevtípila. Michálek na plénu připomněl, že Komárek byl nepravomocně odsouzen za nařčení policejního prezidenta Tomáše Tuhého z „brutálního“ úniku informací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…