Potvrzeno. Olomoucký kraj povede ČSSD poprvé s komunisty

23.10.2012 9:52

Olomoucký kraj povedou příští čtyři roky sociální demokraté společně s komunisty. Včera to jednohlasně schválil krajský výkonný výbor ČSSD, který zároveň zamítl další vyjednávání s ODS a Koalicí pro Olomoucký kraj společně se starosty, které tak míří do opozice.

Potvrzeno. Olomoucký kraj povede ČSSD poprvé s komunisty
Foto: ČTK
Popisek: Hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil

O podobě nové krajské koalice rozhodly výsledky voleb, ve kterých zvítězili právě sociální demokraté před KSČM. Hlavní roli při rozhodování o příští vládě Olomouckého kraje sehrály však požadavky vyjednávajících stran na počet křesel v radě.

Rozhodl počet křesel v radě

„Nakonec to dopadlo tak, že s ODS a Koalicí pro Olomoucký kraj bychom se dostali pouze na čtyři zástupce. Po jednání s KSČM jsme dospěli k číslům devět mandátů pro ČSSD a dva pro KSČM. Rozložení to není až tak fatální, jak by se mohlo zdát,“ sdělil budoucí sociálnědemokratický hejtman Jiří Rozbořil.

Podle lídra Koalice pro Olomoucký kraj a místopředsedy lidovců Mariana Jurečky personální návrhy jeho koalice nebyly přemrštěné. „Koalice anoncovala, že respektuje právo ČSSD mít hejtmana i většinu v krajské radě. Do společné vlády v kraji chtěla jít s tím, že usiluje o dvě místa v jedenáctičlenné radě s ohledem na svůj volební výsledek. Rozhodnutí o složení rady bylo plně v kompetenci ČSSD, která se po 22 letech rozhodla i v našem kraji přizvat komunisty k vládě,“ řekl ParlamentnímListům.cz lídr Koalice pro Olomoucký kraj společně se starosty Marian Jurečka. „Za této situace je Koalice připravena být silnou konstruktivní opozicí a kontrolovat kroky krajské vlády tak, aby naplnila co nejlépe svůj slib voličům," doplnil Jurečka.

KSČM prý nešlo o koryta

Šéf olomouckých komunistů tvrdí, že pro jeho stranu je program víc než touha po obsazení křesel v krajské radě. „Jednání o programu pro nás bylo důležitější než počet křesel. Dosáhli jsme rozumného kompromisu a řekl bych, že nyní jsme v pozici, která by nám slušela již před čtyřmi lety,“ uvedl redakci lídr komunistů Alexander Černý. KSČM proto přijala návrh na obsazení rezortů školství a regionálního rozvoje, který je spojen se životním prostředím a zemědělstvím. Komunisté tak budou mít dva radní.

ODS: Pokud to tak dopadne i v parlamentu....

Předseda regionálního sdružení ODS Robert Knobloch k tomu říká: „Chtěli jsme být v koalici plnohodnotnými partnery a to vyžadovalo mít tři náměstky. Z tohoto požadavku jsme nebyli ochotni ustoupit,“ vysvětlil Knobloch s tím, že pokud se koalice ČSSD a KSČM přesune i do parlamentu, tak občané brzy pochopí, jak velká chyba to je. „Kvůli nesrozumitelné vládní politice bohužel část voličů ODS nepřišla k volbám,“ shrnul příčiny neúspěchu občanských demokratů v krajských volbách Knobloch.

V Olomouckém kraji se volilo 55 zastupitelů. ČSSD získala 19 křesel, KSČM 16, Koalice pro Olomoucký kraj společně se starosty 8 křesel. Stejný počet mandátů získala i ODS. TOP 09 má 4 křesla. V minulých krajských volbách zvítězila rovněž ČSSD, která vytvořila koalici s ODS a KDU-ČSL. Jedinou opoziční stranou byla tehdy KSČM. Konečný návrh koaliční spolupráce socialistů a komunistů potvrdí až krajské vedení sociální demokracie a její zastupitelský klub 29. října. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…