Potyčka před muzeem: Rajchl hovoří o provokatérech, někteří prý byli až příliš nápadní

12.03.2023 16:23

Demonstrace na Václavském náměstí, organizovaná Jindřichem Rajchlem (PRO), v sobotu odpoledne začala a v sobotu v podvečer skončila. Ale dozvuky akce se ozývají i celé hodiny po jejím skončení. Např. kvůli „útoku“ části demonstrantů na budovu Národního muzea. Jindřich Rajchl k této situaci řekl své...

Potyčka před muzeem: Rajchl hovoří o provokatérech, někteří prý byli až příliš nápadní
Foto: Facebook Jan Fišera
Popisek: Demonstrace Česko proti bídě na Václavském náměstí

Na demonstraci na Václavském náměstí v Praze organizovanou předsedou PRO Jindřichem Rajchlem dorazily tisíce lidí. Lidé zaplnili polovinu Václavského náměstí. Došlo na ostrá slova namířená proti vládě Petra Fialy (ODS), zazněla hrozba, že dojde na blokaci státních úřadů, pokud Fialův kabinet nesplní to, co Rajchl požaduje, a celá akce vyvrcholila „útokem“ na Národní muzeum.

Část demonstrantů se rozhodla, že ze slavné budovy, která je pevnou součástí české historie a kultury, strhne ukrajinskou vlajku.

Rajchl konstatuje, že za incidentem stáli provokatéři. Provokatéři, kteří z jeho pohledu měli podrobné znalosti a zkušenosti z taktického výcviku Policie ČR.

„Z videozáznamů incidentu, které byly následně publikovány, se nelze vyhnout závěru, že minimálně část ‚civilních osob‘, které nepokoje na tomto místě záměrně vyvolávaly či se na nich aktivně podílely, postupovala tak, jako by měla podrobné znalosti a zkušenosti z taktického výcviku Policie ČR či jiných složek ozbrojených sborů, přičemž z obsahu prohlášení ministra vnitra Rakušana k této věci a zejména z rychlosti jeho publikace nelze toto důvodné podezření spolehlivě vyvrátit,“ stojí v prohlášení strany PRO, které uveřejnila ČTK.

Ministr kultury Martin Baxa z ODS v souvislosti s útokem na Národní muzeum zdůraznil, že ukrajinská vlajka na této budově zůstane.

„Kdo jiný než my má historickou zkušenost s napadením svého státu. Podpora Ukrajiny v jejím boji za svobodu vychází z našich principů a hodnot. Z toho nelze ustupovat. Ukrajinská vlajka na Národním muzeu zůstane,“ zaznělo od člena vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vlajka na muzeu možná zůstane Baxo,ale vy u svých koryt brzyčko skončíte a potáhnete před spravedlivý soud., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseGarfield55 , 12.03.2023 17:51:57

|  10 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…