Poučení z krizového vývoje. Podle Koreckého jsme hlavně zjistili, že Miloš Zeman je „velmi kreativní“

19.05.2017 8:47

Komentátor MF Dnes Miroslav Korecký hodnotí končící vládní krizi a její dopady na českou politiku. Předně zdůrazňuje, že prezident Miloš Zeman ještě v této krizi neřekl poslední slovo. Naše současná hlava státu opakovaně prokázala, že umí být velmi kreativní – jemně řečeno. A pokud už vládní krize opravdu skončila, pak z ní podle komentátora lépe vyšel šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Poučení z krizového vývoje. Podle Koreckého jsme hlavně zjistili, že Miloš Zeman je „velmi kreativní“
Foto: Hanka Brožková
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka demisi nedoručil. Na Hradě to ovšem nevěděli, ceremoniál před kamerami uspořádali

Vládní krize se nám pomalu chýlí ke konci, pokud dá prezident Miloš Zeman. V tuto chvíli totiž záleží na něm, kdy akceptuje odvolání Andreje Babiše z vlády. Návrh prezidentovi poslal premiér Bohuslav Sobotka už 5. května a zatím se v této věci mnoho nestalo. Snad jen s výjimkou toho, že Andrej Babiš prohlásil, že je připraven nechat se vyhodit z kabinetu. Bylo také rozhodnuto o jeho nástupci. Mohlo by se tak zdát, že předseda vlády Sobotka zvítězil. Má to ale jeden háček.  

„Bude pro premiéra dlouhodobě výhodné, že vyhodil ministra financí z vlády, když se v rámci toho dostal do otevřené války s prezidentem, který přitom bude moderátorem vzniku příští vlády? A naopak – vyplatí se Andreji Babišovi sklonit hlavu, když mu to vedle aureoly mučedníka vynese i vděk prezidenta, protože mu vlastním ústupným manévrem pomůže dostat se z pasti, kterou na sebe Zeman svou nezvladatelnou touhou potupit Sobotku připravil?“ ptá se Korecký.

Mezi voliči ČSSD je mnoho příznivců prezidenta Zemana a ten stále dokola opakuje, že viníkem krize je předseda ČSSD a premiér Sobotka. Kdyby tuto stranu volili jen levicoví liberálové, Sobotka by se neměl čeho bát, protože ti Zemanovu verzi „nespolknou“. Jenže ČSSD volí i „nacionalisté, xenofobové a sociálně frustrovaní lidé“, píše doslova Korecký. A ti už by Zemanově verzi uvěřit mohli.

Babiš si navíc odchodem z vlády uvolnil ruce pro kampaň. Takže kdo je tady vítězem a kdo je poraženým ve vládní krizi?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…