Pověsím tě za koule a nechám tě o*ukat. Ruská TV vydala video, na kterém ukrajinský poslanec trápí jiného politika

11.03.2014 11:01

Drsné video ze současného dění na Ukrajině přinesl společně s reportáží web ruské televize rt.com. Ukazuje zásah stoupenců nové vlády proti místnímu poslanci v Lugansku, městě na samé hranici s Ruskem, které začaly ovládat proruské síly. Fyzická agrese, výhrůžky brutálním mučením a vydírání, to vše pod taktovkou poslance, kterého kdysi nechala ze své strany vyloučit Julija Tymošenková, paradoxně pro příliš vstřícný postoj k Janukovyčově vládě.

Pověsím tě za koule a nechám tě o*ukat. Ruská TV vydala video, na kterém ukrajinský poslanec trápí jiného politika
Foto: ČT24
Popisek: Demonstrace na Ukrajině

Oleg Ljaško je bývalý novinář a aktivní politik, který svou kariéru začal v hnutí bývalé premiérky Julije Tymošenkové. V roce 2010 však byl z frakce vyloučen pro ochotu spolupracovat s tehdy nově nastoupivší vládou prezidenta Janukovyče. Následně se stal hlavní tváří Radikální strany, za kterou byl jako jediný zvolen do ukrajinského parlamentu. Nyní podporuje novou kyjevskou koalici a ve prospěch revoluce se angažuje vskutku osobitým způsobem. Je třeba dodat, že Ljaško a jeho Radikální strana je i v rámci revolučních sil považována za extrém.

Článek na webu televize RT i s videem najdete ZDE.

V neděli vyrazil do Lugansku, města na samém východě Ukrajiny u hranic s Ruskem. Zde s několika kolegy vnikli do budovy místní správy, kde se vyřádili na místním poslanci za Stranu regionů sesazeného prezidenta Viktora Janukovyče. Ten měl přitom pouze tu smůlu, že se právě nacházel v kanceláři šéfa místní pobočky ministerstva vnitra Guslavského, se kterým měl domluvenou schůzku. Svým jednáním se poslanec Ljaško navíc pyšně pochlubil na Facebooku, kam vložil i videozáznam z celé „akce“. Toho si posléze všiml i web ruské televize rt.com, financovaný Kremlem.

Místní poslanec Arsen Klinčev byl v přímo kanceláři přepaden skupinou zahalených mužů. Ti jej povalili a spoutali mu ruce za záda. Na celé akci se podílel i poslanec Ljaško, který na místního poslance vytrvale kříčel, že je „špína“. Obvinil jej, že vyzýval k rozdělení Ukrajiny, což Klinčev rezolutně popřel. Pak jej nutil, aby na přítomnou kameru učinil prohlášení, vyzývající stoupence Strany regionů k vyklizení úřadu. Ten byl od předchozího dne ovládán sympatizanty Ruska a dokonce před ním zavlála ruská vlajka, jejíž sejmutí poslanec rovněž dosti brutálním způsobem vyžadoval.

Posléze byl místní poslanec Klinčev doslova odvlečen do přistaveného autobusu, kde jej jeden z účastníků akce varoval, že jej „pověsí za koule“ a „nechají o*ukat“ pozvanými vojáky. Pak jej odvezli za město, přičemž mu cestu zpestřovali sugestivním popisem, jaké úklady pro něj chystají. Asi po půl hodině, kdy už se poslanec podle svých vlastních slov loučil se životem, obdržel poslanec Ljaško odkudsi telefonický příkaz, že se mají vrátit do Lugansku.

ZDE ParlamentníListy.cz komplexně a vyváženě informují o situaci na Ukrajině.

Poslanec Ljaško, který se podle Klinčevova svědectví měl vyjádřit, že nyní v Lugansku rozhoduje on a „každý, kdo s ním nebude souhlasit, bude odvezen v krabici“, celou akci na svém Facebooku označil jako úspěšnou, neboť „špinavec Klinčev se bude zodpovídat ze svých zločinů“. Všem účastníkům akce vyjádřil „upřímný vděk“ a zakončil zvoláním, že bitva pokračuje.

Jak ruská televize poznamenává, nejedná se o úplný exces. Boris Filatov, dosazený novou kyjevskou vládou jako zástupce gubernátora v Dněpropetrovsku, zveřejnil na Facebooku politický program, jehož součástí je i výzva „dát špinavcům jakékoliv garance, a pak je pověsit“.  

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…