Povodňová pomoc zdaleka není pro každého, varuje deník

08.06.2013 9:25

Stát uvolní tolik peněz, kolik bude třeba, ujišťoval opakovaně premiér Petr Nečas (ODS) občany postižené povodněmi. Sobotní Lidové noviny (LN) ovšem přinášejí informace o tom, že to ani zdaleka neplatí, všechno záleží na konkrétní finanční situaci zatopených žadatelů. Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) upozorňuje, že i tato pomoc je navázána na paragrafová znění zákonů, z nichž vyplývá, že na peníze nedosáhne každý.

Povodňová pomoc zdaleka není pro každého, varuje deník
Foto: Facebook.com
Popisek: Povodně 2013

To zjistil i pan Karel Richter, který má v domě 70 centimetrů vody. Pracovnice na úřadu práce ho poslala domů s nepořízenou. „Přítomná úřednice nám za pár minut vzala veškeré naděje: manželka je na mateřské, na naši malou dceru pobíráme příspěvky, já jsem živnostník a oba rodiče pobírají důchod. Na žádné peníze prý nemáme nárok,“ kroutí zklamaně hlavou. Že je už dva měsíce na nemocenské po operaci Achillovy šlachy, úřednici nezajímalo.

Prozatím byly rozděleny čtyři miliony

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) se však své úředníky snaží hájit. Prý ani jinak postupovat nemohou. Příjmy rodiny jsou příliš vysoké i proto, že v zatopeném domě žijí prarodiče pobírající starobní důchod. Podle ministryně je to pro celou rodinu jistě nepříjemná situace, ale zákon je zákon.

Premiér Nečas přitom ještě v týdnu tvrdil, že pomoc postiženým může dosáhnout až jedenapadesáti tisíc korun, ale generální ředitelka Úřadu práce ČR Marie Bílková nedávno v České televizi upozornila, že se jí spolu s úředníky nepodařilo namodelovat situaci, kdy by měl žadatel nárok na tak vysokou částku. Prozatím Úřad práce ČR vyplatil čtyři miliony korun povodňové pomoci, kterou rozdělil mezi 849 žadatelů. Z toho tři miliony byly rozděleny v kraji Středočeském, kde už voda opadla. Na severu Čech se dá nárůst žádostí o pomoc teprve očekávat.

Podnikatelům se dostane pomoci hned ze dvou stran

Podnikatelům však stát přece jen pomůže, zaslouží se o to hned dva ministři. Na jedné straně to bude ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), jenž postiženým podnikatelům slíbil odpuštění daní, živnostníci nemusí řešit ani zálohy. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) pak pro malé a střední podniky uvolnil 400 milionů korun na obnovu zničeného majetku.

Poměrně rychle by měly peníze dostat i obce a města, pokud doloží patřičné účty a faktury. Stane se tak ze státní rezervy ve výši 300 milionů korun. Podle informací LN mají navíc postiženým krajům doputovat do konce měsíce peníze z těch českých regionů, kterých se povodeň nedotkla. Předseda Asociace krajů a statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek k tomu dodává, že celou věc musí projednat jednotlivá krajská zastupitelstva.

Pomoc nabízí také ministr pro životní prostředí Tomáš Chalupa (ODS). Jedná se o 60 tisíc na nákup nového ekologického kotle v případě, že vám voda poničila kotel původní. Peníze na obnovu bydlení může vydat i ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (LIDEM), přesné finanční parametry však musí nejprve schválit vláda.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…