Povolební peklo: Po vyjádření propadlého kandidáta se strhl boj o ČSSD. Nic hezkého pro Sobotku

17.10.2016 14:30

ČSSD se až příliš obrací k seniorům, nespokojeným a neúspěšným. S tím je třeba skoncovat. Česká sociální demokracie by měla být jako všude na Západě stranou pokrokových městských liberálů. Tyto výroky filozofa Václava Bělohradského, které byly proneseny o víkendu v rozhovoru pro server Novinky.cz, vzbudily na sociálních sítích značný ohlas.

Povolební peklo: Po vyjádření propadlého kandidáta se strhl boj o ČSSD. Nic hezkého pro Sobotku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Bělohradský

Porážky Zdeňka Škromacha a Jana Mládka ve druhém kole senátních voleb Bělohradský interpretuje tak, že je tady poptávka po nové tváři sociální demokracie. „Je to příliš archaická strana, příliš se obrací k seniorům, nespokojeným, neúspěšným. S tím je třeba skoncovat a být jako všude na Západě stranou pokrokových městských liberálů. Je třeba opustit tradiční elektorát. O to se teď bude hrát. ČSSD by měla hájit integraci, inkluzi, Evropu, otevřenost, zkrátka sociálně demokratické hodnoty,“ uvedl Bělohradský.

Jeho názor odmítl sociálně demokratický poslanec Jaroslav Foldyna, který to označil jako snahu „o likvidaci autentické levicově tradiční sociální demokracie. Nenechme si vnutit nový ‚boj o lidový dům‘! Nenechme si vnutit rozkol“, napsal na svém facebookovém profilu.

Anketa

Kdyby do sněmovních voleb šli společně lidovci a Gazdíkovi Starostové a nezávislí, volili byste radši je, nebo Kalouskovu TOP 09?

94%
hlasovalo: 8500 lidí

K celé věci se vyjádřil také zastupitel městské části a aktivista z Brna Viktor Lošťák, jehož příspěvek sdílel Martin Konvička: „Představa Bělohradského, Prouzy a potažmo Sobotky, že ČSSD udělá štěstí, když se přesune směrem k zeleným, Pirátům a straně Žít Brno, mi přijde docela úsměvná. Ještě nějak sdělit jejich voličům, že když volí socany, volí cosi jako hybrid Stropnického a Táničky Fisherové…,“ napsal Lošťák.

Nesouhlas s Bělohradského výroky dal najevo rovněž šéfredaktor Mladé fronty Dnes Jaroslav Plesl: „Tak třeba už teď i pan Sobotka pochopil, proč je dobré držet si Bělohradského minimálně na vzdálenost napnuté paže...,“ napsal.

Lošťák se na dané téma vyjádřil ještě obsáhleji. Vůči Bělohradskému si přitom nebral žádné servítky: „Předesílám, že nebudu kritizovat sociální demokracii. Jen jednoho typického intelektuálského zmetka, příslušníka povýšené kasty, člověka, který nikdy nikomu nebyl k ničemu dobrý. Takzvaného filosofa, ve skutečnosti celoživotního producenta zhola zbytečných hromad písmen, čtených jen těmi, kdo doufají povýšit mezi tyhle krasodušné parazity,“ napsal nejprve.

A pak dodal: „To je myšlení ‚obhájce progresivního, ekologicky zaměřeného liberalismu‘. Proč řešit skutečné problémy? K čemu hledat odpovědi na otázky lidí s opravdovými potížemi? Co je to za divnou politiku? Mnohem lepší bude udělat ze sociální demokracie hybrida fakulty sociálních studií, Kliniky a Žít Brno. Obklopit se podobnými odborníky na písmenka, jako je sám Bělohradský, ponořit se do halucinovaného světa čistého havlismu a nechat se uctívat, to bude ta pravá cool a sexy strana.“

Celé znění příspěvku Jaroslava Foldyny:

Snaha o likvidaci autentické levicově tradiční sociální demokracie.

Nenechme si vnutit nový "boj o lidový dům" !

Nenechme si vnutit rozkol.

Ale v Praze 6 dokázalo toto spojení prorazit. Není právě koalice se zelenými vhodnou cestou pro sněmovní volby?

Záleží na tom, jak si ČSSD krizi interpretuje. Porážka Škromacha, Mládka interpretuji tak, že je tady poptávka po nové tváři soc. dem. Je to příliš archaická strana, příliš se obrací k seniorům, nespokojeným, neúspěšným.

S tím je třeba skoncovat a být jako všude na západě stranou pokrokových městských liberálů. Je třeba opustit tradiční elektorát. O to se teď bude hrát. ČSSD by měla hájit integraci, inkluzi, Evropu, otevřenost, zkrátka sociálně demokratické hodnoty.

Celé znění příspěvku Viktora Lošťáka na jeho facebookovém profilu:

Představa Bělohradského, Prouzy a potažmo Sobotky, že ČSSD udělá štěstí, když se přesune směrem k Zeleným, Pirátům a straně Žít Brno, mi přijde docela úsměvná. Ještě nějak sdělit jejich voličům, že když volí socany, volí cosi jako hybrid Stropnického a Táničky Fisherové …

Předesílám, že nebudu kritizovat sociální demokracii. Jen jednoho typického intelektuálského zmetka, příslušníka povýšené kasty, člověka, který nikdy nikomu nebyl k ničemu dobrý. Takzvaného filosofa, ve skutečnosti celoživotního producenta zhola zbytečných hromad písmen, čtených jen těmi, kdo doufají povýšit mezi tyhle krasodušné parazity.

Václav Bělohradský: "(ČSSD) je příliš archaická strana, příliš se obrací k seniorům, nespokojeným, neúspěšným. S tím je třeba skoncovat a být jako všude na západě stranou pokrokových městských liberálů. Je třeba opustit tradiční elektorát."

To je myšlení "obhájce progresivního, ekologicky zaměřeného liberalismu". Proč řešit skutečné problémy? K čemu hledat odpovědi na otázky lidí s opravdovými potížemi? Co je to za divnou politiku? Mnohem lepší bude udělat ze sociální demokracie hybrida fakulty sociálních studií, Kliniky a Žít Brno. Obklopit se podobnými odborníky na písmenka, jako je sám Bělohradský, ponořit se do halucinovaného světa čistého havlismu a nechat se uctívat, to bude ta pravá cool a sexy strana.

Celé znění příspěvku Jaroslava Plesla na jeho facebookovém profilu:

Tak třeba už teď i pan Sobotka pochopil, proč je dobré držet si Bělohradského minimálně na vzdálenost napnuté paže...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…