Pozastavte praxe studentů v MF Dnes! Autorka z levicového deníku tepe vyučující z kateder žurnalistiky

09.06.2017 22:40

„Fakt, že se líhně zdejších žurnalistů nijak nevyjádřily ke skandálům Babišovy Mafry, zavání oportunismem. Skutečnost, že jsou nadále ochotny posílat do Mafry studenty na praxi, by neměla být na akademické půdě tolerována,“ domnívá se redaktorka Deníku Referendum Zuzana Vlasatá ve svém komentáři.

Pozastavte praxe studentů v MF Dnes! Autorka z levicového deníku tepe vyučující z kateder žurnalistiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Vlasaté jde o nahrávky schůzek novináře Marka Přibila a šéfa hnutí a majitele vydavatelství Mafra Andreje Babiše, z nichž vycházelo najevo, že se Babiš snažil svá média ovlivňovat. O nahrávkách se dokonce jednalo v Evropském parlamentu, z vysokých škol se však žádný hlas neozývá. A to právě znepokojuje Zuzanu Vlasatou.

Původní text naleznete ZDE.

„Pro toho, kdo studoval obsah Babišových deníků dlouhodobě, nahrávky přinesly jen jednu překvapivou informaci: že se Babiš s novinářem scházel osobně, že se ‚objednávání politických témat‘ nedělo přes vedení novin či nějaké prostředníky. Ukazuje se, že slouží MF Dnes, ale i Lidové noviny propagandě hnutí ANO a účtování s těmi, kdo stojí Babišovi politicky v cestě. Důkladnou analýzou to šlo zjistit i jinak,“ tvrdí Vlasatá, podle níž jsou MF Dnes a Lidovky de facto hybridním stranickým textem užívaným jako politická zbraň. „Ale všemi prostředky předstírající, že se jedná o ‚normální‘ svobodné noviny,“ řekla. 

Ale zpět k vysokým školám. „Mohou se z takových novin něčemu naučit budoucí novináři? Ano, mohou. Tak třeba pro účely kurzu o teorii propagandy si snad nelze přát lepšího studijního materiálu. Vždyť je to navíc realita, kterou žijeme a jejíž následky pociťujeme na vlastní kůži. Do metodologického kurzu o analyzování mediálního obsahu je to rovněž skvělý podklad. Měly by být snad  také snad ústředním tématem kurzu o politické ekonomii médií…“ napsala s tím, že vydavatelství se však žádnému speciálnímu kritickému zájmu netěší. Naopak brněnští studenti do MF Dnes docházejí k proškolení v zpravodajských dovednostech.

„Jsou samozřejmě vyučující, kteří problematiku Babišových novin řeší se studenty o poznání aktivněji. Pro vedení katedry to ale zásadní téma není. Napsali snad alespoň otevřený dopis Andreji Babišovi a Mafře? Přestali posílat studenty na praxe do Mafry? Ať už je příčinou bázeň, oportunismus či vědomá ignorance, je to jedno. Každá z variant je špatná,“ míní Vlasatá. Podle jejích slov jako celek „líhně žurnalistů“ selhávají. 

„Zrušit – či alespoň dočasně pozastavit – praxe v Mafře je za tak závažné situace, jež vyvrcholila nahrávkami Přibila s Babišem, přece to nejmenší. Neudělat nic je mimochodem i ohromný signál pro všechny, kdo se o novinářské řemeslo zajímají a chtěli by mu zasvětit svou budoucnost. Říká se tím: vstupujete do světa cynismu, kde si lze pravdu jednoduše zaplatit. Na ideály rovnou zapomeňte,“ zmínila s poukazem na to, že jde ještě o jednu rovinu, kdy stálý přísun neplacené pracovní síly pro redakci není nic jiného než dotování soukromého subjektu veřejnou institucí. 

„Jak vypadají katedry žurnalistiky je předobrazem toho, jak vypadají média. A jak vypadají média, určitě hodně souvisí s tím, jak tady vypadá politika,“ uzavřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …