Pozitivní čísla? O práci se bojí necelá polovina Čechů

28.03.2017 15:52

Obavy ze ztráty zaměstnání má necelá polovina ekonomicky aktivních občanů (47 %). Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu agentury STEM. Obavy z nezaměstnanosti jsou tak za poslední léta nejnižší.

Pozitivní čísla? O práci se bojí necelá polovina Čechů
Foto: STEM
Popisek: STEM, logo.

Jak uvádějí autoři průzkumu, již od roku 2014 se míra obav ze ztráty místa snižovala. Od loňského roku je však pokles výraznější. Uvedený podíl ukazuje jednu z nejnižších hodnot v dlouhodobé časové řadě STEM.

Nezaměstnanosti se častěji obávají lidé s nižším vzděláním, dělníci a provozní pracovníci a mladí lidé. Ztráty místa se častěji obávají ženy než muži.

Autoři průzkumu připomínají, že nezaměstnanost v České republice v únoru klesla na 5,1 %. Bez práce bylo 380 200 lidí, což je nejméně od února 2008. Meziročně míra nezaměstnanosti klesla o více než jeden procentní bod, v únoru roku 2016 byla na 6,3 %.

Podle ekonomů by nezaměstnanost měla klesat i nadále. Již nyní míra nezaměstnanosti v České republice dosahuje nejnižší úrovně v celé EU.

Jaký je v této situaci osobní postoj českých občanů v produktivním věku k nezaměstnanosti?

Podle výsledků březnového průzkumu STEM má obavy z nezaměstnanosti necelá polovina lidí (47 %) v produktivním věku, do průzkumu nejsou započítáváni důchodci.

Míra obav z nezaměstnanosti pozvolna klesá od roku 2013, kdy byla na vrcholu. Březnový výzkum ukázal výraznější pokles podílu těch, kteří se bojí, že ztratí svou práci. Postoje občanů tedy reflektují pozitivní vývoj v oblasti zaměstnanosti a české ekonomiky celkově. Situace je tak v tomto ohledu na podobné úrovni jako v roce 1993, kdy STEM zaznamenal na počátku výzkumné řady TRENDY nejnižší míru obav z nezaměstnanosti.

Obavy ze ztráty zaměstnání mají poněkud častěji ženy v produktivním věku (51 %) než muži (43 %), lidé se základním vzděláním (64 %) a vyučení (56 %), zaměstnanci v dělnických profesích (63 %) a provozní pracovníci (53 %), lidé mladší 30 let (52 %).

Míra obav z nezaměstnanosti se významně snižuje především mezi lidmi se středoškolským nebo vysokoškolským vzděláním. Mezi vyučenými je pokles méně výrazný.

Výzkum proběhl na reprezentativním vzorku 1042 respondentů starších 18 let ve dnech 27. února až 6. března 2017.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…