Pozitivní věci z EU lidé neocení, lituje Věra Jourová. Pochvaluje si, jak se daří vynucovat pravidla a hodlá v tom pokračovat

09.03.2019 8:40

Česká komisařka pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a otázky rovnosti Věra Jourová je dle svých slov připravena být českou členkou Evropské komise i v dalším období, kdy bude mít šanci na silnější portfolio. V rozhovoru pro Lidové noviny důrazně odmítla Babišova slova o politizaci Evropské komise. „Pozitivní věci se nehodnotí, ale nevýhodné máme hned na talíří,“ reaguje na kritiku eurokomisařka, podle které EU potřebuje svůj digitální průmysl.

Pozitivní věci z EU  lidé neocení, lituje Věra Jourová. Pochvaluje si, jak se daří vynucovat pravidla a hodlá v tom pokračovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová

„Musíme vystupovat proti zpolitizované Evropské komisi a snažit se, aby více rozhodovali lídři členských zemí EU,“ uvedl český předseda vlády Andrej Babiš v loňském roce při jedné z debat s občany.

S jeho slovy ale eurokomisařka Věra Jourová silně nesouhlasí. „Upřímně řečeno jsem tomu nikdy nerozuměla. Dělám tady svou práci, stejně jako moji kolegové. Vynucujeme plnění pravidel, na kterých jsme se v Evropě dohodli,“ uvedla pro Lidové noviny.

Ve funkci eurokomisařky je Jourová již pátým rokem Za tu dobu si prý všimla, že tyto výtky o zpolitizovanosti zaznívají zpravidla ze zemí, kterým se nelíbí některé z kroků Evropské komise. „Když je to rozhodnutí zdánlivě ve prospěch nějakého regionu Evropy, tam je ticho, protože pozitivní věci se jaksi nahlas nehodnotí,“ míní.

„Pokud se ale rozhodne něco, co někomu připadá nevýhodné, tak to samozřejmě okamžitě máme na talíři,“ pravila Jourová. „Děláme řadu dalších věcí, které jsou pro Čechy dobré, jen si to vůbec neuvědomují. Pro české občany je výhodné být v EU,“ říká eurokomisařka s tím, že Komise dělá, co dělat má. V současnosti prý jedna krizová situace stíhá druhou, což vyžaduje, dá se říci, krizové řízení.

„Jedni také říkají, že jsme překročili hranice. Jiní se ptají, proč už nebouchnem do stolu. To jsou protichůdné názory,“ říká s tím, že však záleží, kdo to říká a jak moc se komu líbí to, „co jsme rozhodli“.

Jourová vyjádřila odhodlání ve své funkci i nadále pokračovat. „Jsem připravena pokračovat a budu se ucházet o důvěru české vlády, až to přijde na pořad jednání. To bude tuším někdy po volbách. Možná v červnu, v červenci,“ uvedla.

O tom prý informovala již i premiéra Babiše. S jejím pokračováním v unijní funkci prý premiér problém nemá. Mohla by podle jeho slov usilovat o portfolio vnitřního trhu, které je kvůli své důležitosti považováno za „silový“ resort. „Je to silné portfolio a mám k němu hodně blízko, mám na stole spotřebitelskou politiku, což s tím dost souvisí. Je pravda, že když komisař pokračuje v druhém mandátu, má silnější pozici, a tím pádem i šanci na portfolio, které bude mít vliv,“ dodává Jourová.

Portfolio by ráda využila k harmonizaci řady pravidel například pro investory,, kde jsou podle ní mezery. Doplnila, že síla portfolia je dána i tím, do jaké míry můžete mluvit do agendy jiným komisařům. „Vnitřní trh je téma, které zasahuje do obrovského množství různých agend,“ uvedla Jourová.

Eurokomisařka by se ráda zajímala i o digitální agendu. „Bude mít velkou perspektivu,“ říká s tím, že řada klíčových věcí, které také mají vliv na vnitřní trh, se posunuje do digitální oblasti. „Myslím, že budeme muset hodně přitlačit na to, abychom si vybudovali svůj digitální průmysl, abychom nebyli závislí na silných hráčích zvenčí, jako jsou USA nebo Čína,“ uvedla. A zdůraznila, že hlavními tématy voleb do Evropského parlamentu jsou ekonomika, pracovní příležitosti, migrace a bezpečnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…