Poznám falešného hráče, ujišťoval Horáček v kině. Zemanovy výjezdy prý nejsou setkání s lidmi, ale chuť slyšet potlesk a přijímat hold

06.10.2017 19:09

REPORTÁŽ „Pokud budu prezidentem, hanobte mne dle libosti od rána do večera a já budu vědět, že žiji ve svobodné zemi,“ řekl kandidát na prezidenta Michal Horáček v Jilemnici, kam přijel debatovat s veřejností. Během čtvrtečního podvečera zavzpomínal na svůj vzdor komunismu, odpovídal na otázky a vyjadřoval se k aktuálnímu dění. Povídat si s ním dorazily do tamního kinosálu na dvě desítky lidí.

Poznám falešného hráče, ujišťoval Horáček v kině. Zemanovy výjezdy prý nejsou setkání s lidmi, ale chuť slyšet potlesk a přijímat hold
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na funkci prezidenta Michal Horáček

Michal Horáček hned v úvodu popsal, jak v šestnácti letech zfalšoval kulaté razítko, aby se dostal do Spojených států. Když se vrátil zpět do Československa, zatkli ho, vyhodili z práce a zavřeli do vězení. Připomněl, že se tak stalo nedlouhou po vpádu tanků cizích armád do naší země. Zároveň popsal, jaká byla doba, když společně s přáteli v devadesátých letech zakládali společnost Fortuna. „Tehdy muselo platit vyřčené slovo jako by bylo tesané do mramoru. Kdybychom ho nedodrželi, herní svět by se rozpadl. Vidím v tom poučení i pro širší společnost: Pokud nebudou platit pravidla pro všechny, nebudeme mít právní stát, kdy jsou si všichni před zákonem rovni, pak se svět liberální demokracie a právního státu hroutí a nedivím se, že někteří lidé nemají náš stát rádi,“ uvedl Horáček.

Horáček: Ti, kteří hrají poctivou hru, nemají mnohdy hlas. Chtěl bych jim ho dát

Dále prohlásil, že umí poznat falešného hráče a zastavit jeho hru, což má právě dělat hlava státu: „Hledět, aby se nehrála falešná hra, a znemožnit ji. Prezident má mít ke všem stejně daleko a ke všem stejně blízko. Umím si vážit těch, kteří hrají poctivou hru a těch je většina, ale mnohdy nemají hlas a já bych jim ho chtěl dávat.“ Horáček dále prohlásil, že by všichni měli věřit, že budovat náš stát má cenu společně se zodpovědností a měli bychom se snažit zabránit uspět nepoctivým.

Knihkupec Evžen Malý se kandidáta ptal, jak vnímá současnou politickou situaci a koho by si přál za premiéra. Michal Horáček odvětil, že k tomu není kompetentnější více než kdokoliv z přítomných. Zdůraznil důležitost těchto voleb, stejně jako účast u voleb. „Vůbec nejsem rozhodnutý, ale jsem rozhodnutý jít volit. Budu zvažovat hlas pro menší strany a nebudu hledět, zda mají v průzkumech vysokou podporu. Dám hlas tomu, komu chci,“ uvedl kandidát. Z hlediště se přihlásil Honza, který se ptal, jak chce čelit Miloši Zemanovi, který odmítá předvolební debaty, a zajímal ho také Horáčkův pohled na množství policistů doprovázejících současného prezidenta při jeho cestách po krajích.

Prezident musí reagovat rychle a racionálně

„Tomu se čelit nedá. Jestliže se nějaký kandidát odmítne zúčastnit debaty, nepřivedete ho v poutech. Je to jeho rozhodnutí. Mohu pouze konstatovat, že to demokracii neprospívá. Když někdo kandiduje, má být statečný a ví, že diskuse nebudou vždy příjemné. Zejména budou položeny otázky, na které nebyl připraven,“ vysvětlil Horáček s tím, že právě takové situace testují kandidáta. Jako příklad uvedl letadlo unesené teroristy, o jehož sestřelení by bylo nutné rozhodnout rychle. „V debatě se ukazuje, zda je schopen reagovat rychle a především racionálně,“ uzavřel odpověď Horáček. Současně vyjádřil politování, že někteří jeho protikandidáti ještě nemají svůj program, a proto s nimi nemůže diskutovat.

Snadno se chodí do vyhraných bitev, gentleman bojuje za ztracenou věc

Další dotaz se týkal právě Miloše Zemana. V červenci totiž Horáček vyjádřil domněnku, že Zeman nakonec vůbec kandidovat nebude a také nyní řekl, že určitá pravděpodobnost tu stále existuje. „Kvůli tomu, že kombinovaná podpora protikandidátů by mohla být vyšší, než ta jeho. Je totiž těžké prohrávat. Snadné je chodit do vyhraných bitev. Gentleman bojuje vždy za ztracenou věc, protože je bojovníkem. Současný prezident toho bojovníka v sobě nemá, neobhajoval ani své premiérství ani jiné úřady, avšak záleží na podpoře. Kandidaturu může dovést do konce a nemusí,“ tvrdil.

Horáček také odpovídal na téma týkající se studentských voleb, kde zvítězili Piráti. „Jsem rád, že existují studentské volby a na stovkách škol se tak studenti seznámí s procesem jak volit. Mladí lidé nesmějí vydat rozhodnutí o osudu země pouze mojí generaci, a to se bohužel děje. Plamenně píší na Facebook, ale pak ani nejdou k volbám, a to je velká chyba. Hledisko mé generace není jediné a neznamená, že lidé s jinou životní zkušeností nemají právo na jiný výklad. To se stalo i v brexitu, jedna generace zaváhá a další spláče nad výdělkem.“ Náklonost studentů k Pirátům Horáček chápe a vůbec se jí nediví. Dle něj jsou Piráti dynamičtější, jejich šéf nosí dredy a mluví jejich jazykem. Dodal, že mají spoustu zajímavých nápadů.

Mladí nesmějí vydat osud země do rukou jedné generaci

Na dotaz z publika, kam by v případě získání prezidentského křesla vedla jeho první zahraniční návštěva, odpověděl, že na Slovensko, protože se narodil v Československu a stále ho považuje za svoji vlast. Připomněl, jak unikátní vztah panuje mezi Slováky a Čechy, jenž nemá ve světové historii obdoby. Na otázku kolem amnestie prohlásil, že prezident by ji neměl využívat plošně, ale v individuálních případech, kdy je zákon příliš tvrdý. Kdy soudce musí rozhodnout podle zákona, ale lidsky cítí, že v daném případě je něco špatně. „Lidi pobouřilo, že se amnestie týkala osob, které obešly pravidla, a stejně uspěly. Je to jedna z nejhorších věcí, co se stala za posledních dvacet pět let, to bych nedělal,“ řekl Horáček.

„Zažil jsem příjezd dvou prezidentů do Jilemnice, Klause a Zemana. Když nás navštívil Klaus, rozhodně se neděly takové policejní manévry, jako když přijel Zeman, který s sebou přivezl kolonu zhruba padesáti, sedmdesáti policistů a celé náměstí bylo obšancované. Je nutné, aby s sebou prezident táhl takovou kolonu, a jak to budete cítit vy, když budete zvolen?“ ptal se další hlas z hlediště. Michal Horáček to prohlásil za přehnané. „Nejsem tu, abych napadal Zemana, ale mně by to vadilo. Jsem zvyklý pobývat mezi lidmi a když ochranka rozdělí prezidenta od občanů, smysl setkání se ztrácí. To není setkání, ale chuť získat hold, abychom mu zatleskali. To je zoufale špatné,“ odpověděl a vyzval, aby se lidé nebáli kritizovat ani hlavu státu. „Pokud mi dáte důvěru, tak mě hanobte dle libosti od rána do večera. A já budu vědět, že žiji ve svobodné zemi, a že vás něco zajímá. Co jsem udělal dobře, nebo špatně. Chci, abyste mi to řekli,“ tvrdil Horáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…